Konsernsjef Arne Giske i Veidekke ønsker den nye entreprenørgiganten lykke til. Arkivfoto.

Bransjetopper overrasket over gigantfusjon - dette sier de om BetonmastHæhre

Både entreprenørkonkurrenter og organisasjonstopper er spent på den nye entreprenørgiganten BetonmastHæhre.

Torsdag kveld sprakk nyheten om fusjonsavtalen mellom Betonmast og Hæhre Isachsen Gruppen.

Fusjonen, som vil gjøre selskapet til en landets fem største entreprenører, er den store snakkisen i byggenæringen fredag. 

– Jeg ble litt overrasket, men det er to veldig dyktige aktører i hver sin ende av bransjen som finner sammen. Det tror jeg kan bli veldig bra, sier konsernsjef i Veidekke, Arne Giske til Byggeindustrien.

– Vi synes også det er fint at vi får flere større aktører, og hvis de skulle søke seg mot børs så vil de bety at vi får en større og bredere del av bransjen representert på Oslo Børs. Det tror jeg er bra, sier Giske.

Hadde Hæhre-avtale
Veidekke hadde selv en enighet på plass med Hæhre om oppkjøp av 51 prosent av aksjene i slutten av 2010, men den gangen kom ikke partene helt i mål med oppkjøpet.

– Vi hadde noen tanker om det en gang, men fant det ikke riktig å videreføre planene. Det har heller ikke vært i tankene våre etter den gangen, sier Giske som ønsker selskapene lykke til med fusjonen.

– Det er to dyktige selskaper med dyktige ledere, så dette blir spennende å følge, sier Giske.

Smelte sammen to kulturer

Ståle Rød, administrerende direktør i Skanska, er overrasket over fusjonen mellom Betonmast og Hæhre. Foto: Herman Dreyer

Herman Dreyer

Også administrerende direktør Ståle Rød i Skanska ble overrasket over fusjonsnyheten fra Hæhre/Isachsen og Betonmast.

– Det er en konstellasjon som nok kom overraskende på flere, sier han.

– Vi er opptatt av sunn og god konkurranse med aktører som vi har tillit til, og vi kjenner jo både Albert (Hæhre) og Jørgen (Evensen) fra før og vet godt hva de står for, så det kan nok bli veldig bra. Samtidig så skal de smelte sammen to ulike kulturer, så de har nok en oppgave foran seg, sier Ståle Rød.

Han tror ikke det nye selskapet vil endre konkurransebildet for Skanska i stor grad.

– Det blir en stor konkurrent, ja, men både Hæhre og Betonmast har vært store konkurrenter i bransjen tidligere også, så det bildet endrer seg ikke, sier Rød.

Godt bidrag i bransjen

AFs konsernsjef Morten Grongstad tror det nye selskapet vil være et positivt bidrag i den norske bransjen.

I AF Gruppens-korridorer er de også overrasket over at Betonmast og Hæhre har ført dialog sammen. Likevel slo ikke nyheten ned som en bombe.

– At det oppstår en slik konstellasjon i det norske markedet, er ikke spesielt overraskende eller unaturlig, mener AF Gruppens konsernsjef, Morten Grongstad.

– Her snakker vi om helnorske selskap som er eid av mange av de ansatte, og jeg tror det vil være et godt bidrag til bransjen at vi får flere solide aktører inn, legger han til.

1+1 blir 3

Administrerende direktør i EBA, Kari Sandberg, mener det er bra for den norske bransjen med flere store aktører.

Administrerende direktør Kari Sandberg i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA), har tro på det nye entreprenørselskapet.

– Dette er to veldig dyktige entreprenører, og dette er et regnestykke der 1+1 fort kan bli 3, sier Kari Sandberg.

– Vi får en stor og dyktig aktør som vi trenger i et marked med stadig større kontrakter på både bygg- og anleggsiden, legger hun til.

– Hva får det å si for den norske bransjen?

– Det er positivt at vi får flere store aktører som kan være med å konkurrere i et stadig mer internasjonalt marked. Det er også positivt at vi ikke får et marked der noen få store dominerer, men at vi har flere som har muskler til å løfte store prosjekter, sier Kari Sandberg.

Viktig å posisjonere seg

MEF-direktør Trond Johannesen tror det er et riktig grep av Hæhre og Betonmast å finne sammen. 

Administrerende direktør Trond Johannesen i Maskinentreprenørenes forbund (MEF), mener også fusjonen er positiv for bransjen.

– Jeg synes det høres ut som et riktig grep, og det er spennende at de skaper en ny anleggsgigant på denne måten. Det skal satses veldig på samferdsel i årene som kommer, og da er det viktig at disse bedriftene tilpasser seg det markedet som kommer, sier Johannesen.

Det begrunner han med en stadig større konkurranse fra utlandet.

– Det er viktig at gode norske bedrifter posisjonerer seg i en hverdag med flere og flere sultne utenlandske aktører, sier Johannesen.