Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Penger peng kroner mynter krone

Utenlandske banker dominerer det norske markedet

Utenlandske banker sto i 2015 for rundt 75 prosent av omsetningen og overskuddet i det norske bankmarkedet. Ti år tidligere var andelene henholdsvis 2 og 3 prosent.

En gjennomgang av om lag 1.300 regnskap fra 2006 til 2015 viser at utenlandske banker har blitt dominerende i markedet, skriver Klassekampen.

Johannes Idsø, som er førstelektor i samfunnsøkonomi ved Høgskolen på Vestlandet, har gått gjennom regnskapene. Han har målt bankenes markedsandel ved så på hvor stor del av den samlede omsetningen de norske og de utenlandske bankene sto for. I 2006 var markedsandelen 3 prosent for de utenlandske bankene, mens den i 2015 hadde økt til 76 prosent.

Regnskapene viser også at tre firedeler av overskuddet i banknæringen går til utenlandske banker. Deres andel av overskuddet har økt fra 2 prosent i 2006 til 74 prosent i 2015. I den samme perioden har det samlede overskuddet i bankene økt fra 13,7 milliarder kroner til 120 milliarder.

Ifølge Idsø er det forretningsbankene som til nå har fått hardest konkurranse. Men han mener sparebankene står for tur framover.