Bøleråsen senter

På Bøleråsen i Ski er en gammel matbutikk og legesenter erstattet av 32 leiligheter og et nytt nærsenter.

FAKTA

Sted: Langhus
Prosjekttype: Leiligheter og næring
BTA: 6.850 kvadratmeter
Byggherre: Bøleråsen senter v/Ivar Bjoner
Entreprenør: Asker Entreprenør
Kontraktsum eks. mva.: 100 millioner kroner

Arkitekt: Stein Halvorsen Arkitekter
LARK: Stein Halvorsen Arkitekter

Rådgivere: RIB, RIBR, RIG, RIA og RIFYS: Sweco l RIE (tidlig fase): Rasmussen & Strand l RIV (tidlig fase): Rambøll l RIE: Brelco l RIV: Deltatek l Prefab: Høyer Finseth

Underentreprenører og leverandører: Landmåling: Solli & Hoff l Rørlegger: BA rør l Grunnarbeid: BA Anlegg l Prefab: Contiga l Elektro: Brelco og GK Elektro l Heis: Starlift l Baderomskabiner: Brødrene Dahl l Kjerneboring: Stensetting l Prefabarbeid: Carl Gustav l Branntetting: Norsk Brannforebygging l Maler: Criab l Beslag: Tak og Blikkarbeider l Lydgulv: Hæhre Gulvstøp l Glass og fasade: EMA Glass l Murmester: Stryken og Gudbrandsen l Ventilasjon: Ski Boligventilasjon og Bryn Byggklima l Membran: Resconsult l Gulvbelegg: Oslo Tapet og Gulvbelegg l Fasadepanel: Borg Bygg l Låser og beslag: Bravida l Taktekking: Icopal Tak l Fast bygginnredning: Selma kjøkken og Garderobe l Radonsikring: Borg Radonsikring l Tetthetsprøving: Wallentin Bygg- og Eiendomskontroll l Prekutt: Jatak Are Brug l Parkett: Trenova

Tomten som huset matbutikken og legesenteret på Bøleråsen på Langhus i Ski er ikke til å kjenne igjen. Det var i det hele tatt vanskelig å forestille seg hvordan man skulle få plass til 32 leiligheter på tomten slik den hadde sett ut siden den ble bygget ut midt på 80-tallet, men etter et års byggetid har Asker Entreprenør totalt forvandlet hele området.

32 leiligheter

Nye Bøleråsen senter består altså av 32 leiligheter. Leilighetene er fra 70 til 90 kvadratmeter, og det er bygget oppe på et lokk som huser nærsenter og parkeringsanlegg. Leilighetene fordeler seg på en tre etasjers blokk med 24 leiligheter og fire frittstående bygninger i to etasjer med to leiligheter i hver. Mellom de frittstående byggene og blokka har man laget et stort uteareal som blant annet inneholder to lekeplass.

Under lokket har en Kiwi-butikk erstattet den gamle Spar-butikken, og legesenteret har fått nye lokaler. Dessuten blir det restaurant, frisør og treningssenter i nærsenteret.

For å få til denne transformasjonen av det gamle senteret har man utnyttet arealet godt. Der hvor den gamle butikken sto har man sprengt seg ned 1,5 meter, og i området ut mot Skoglia-veien har næringsvirksomhetene fått parkeringsplasser ute. Beboerne har fått et eget parkeringshus med en plass til hver enhet i den andre enden.

Leilighetene fremstår som lyse og åpne, med moderne kjøkken og bad. Oppvarming skjer blant annet gjennom vannbåren varme i gulvene. Lysforholdene oppe på lokket er gode, og man føler seg avskjermet fra nærsenteret.

Første Follo-prosjekt

For Asker Entreprenør har dette vært et litt spesielt prosjekt. Bøleråsen senter var nemlig et av de aller første oppdragene den nye enheten som skal dekke Follo og Østfold fikk, etter at den ble etablert i august 2015.

- Vi fikk en utfordring med grunnforhold i bakkant av tomten hvor det var mye bløte masser, forteller anleggsleder Jørn Gaarder Lie til Byggeindustrien.

- Alt dette, 8000 tonn våte masser, ble kjørt bort og håndtert innen den opprinnelige fremdriftsplanen. Dette fikk vi til takket være god planlegging, logistikk og gode underentreprenører, legger han til.

Selve byggene beskriver de som tradisjonelle med fundamenter i stål og hulldekker fra Contiga. Utvendig er det kledning i en blanding av Møre Royal, Sto-puss og Ivarsson-plater.

- Det er lagt vekt på å få til en vedlikeholdsfri overflate som skal sørge for enkelt vedlikehold for sameiet, forklarer anleggslederen.

Kort byggetid

Lie og prosjektleder Tore Jan Rønning er begge stolt av hva de har fått til på den korte byggetiden.

- Vi har gjennomført prosjektet på 12 måneder, og store deler av næringsdelen sto klar etter fem måneder. Det inkluderer flytting av et operativt legesenter, som bare holdt stengt to dager i sommerferien som en følge av dette. Det er vi veldig stolte av. Det har vært en øvelse i planlegging og logistikk, sier Rønning til Byggeindustrien.

Det er også verdt å ta med at Spar-butikken bare var stengt i seks uker fra rivingen startet til den nye Kiwi-varianten inkludert parkeringsplass var på plass.

- Jeg vil også skryte av samarbeidet med byggherren Ivar Bjoner, som hele tiden har visst hvor de ville med prosjektet. Det samme gjelder arkitekten, sier Asker Entreprenørs prosjektleder. De fremhever også samarbeidet med plan- og bygningsetaten og den VA-tekniske etaten i Ski kommune.

- En annen utfordring har vært at vi har utnyttet hele eiendommen, slik at vi grenser direkte mot skole og barnehage med tilstøtende gangveier. Det har vært krevende, sier Rønning.


Flere prosjekter