Alle forhandlerne i Norgeshus tilbys nå opplæring og veiledning i Lean og Norgeshusmetoden. Tarald Emil Larsen og Gjermund Lien (f.v.) fra Lean Communications utvikler skreddersydde kurs i Lean-filosofien, her sammen med Dag Runar Båtvik (adm.dir) og Harald Hårvik (bedriftsutvikler) i Norgeshus.

Norgeshus vil utvikle bransjens beste byggemetode

Norgeshus har som mål å utvikle bransjens beste byggemetode, Norgeshusmetoden. Det skal de oppnå ved bruk av teoriene i LEAN. 

– I praksis betyr det å skape en best mulig «flow» i hele bedriften. Det er et hårete mål, men vi er godt i gang, hevder administrerende direktør i Norgeshus, Dag Runar Båtvik, som har ansatt Harald Hårvik til å lede dette arbeidet.

Hårvik har vært ansatt som regionsjef i Norgeshus siden 2013 men har nå gått over i ny stilling som bedriftsutvikler. Han har lang fartstid i bransjen, med 30 års erfaring innen innkjøp, salg og drift.

– I ti av disse årene jobbet jeg i et firma som brukte LEAN som verktøy - med stor suksess. I min jobb som regionsjef for forhandlerne på Vestlandet ledet jeg dessuten et par av Norgeshusforhandlerne gjennom LEAN-metoden. Også det med stor suksess, sier Hårvik.

Tallenes tale
– Når Norgeshus Bømlo opplevde økning i omsetningen på 104 prosent fra 2013 til 2015, og samtidig forbedret resultatet fra 3,4 prosent i 2013 til 10,2 prosent i 2015 så taler resultatene for seg, påpeker han.

Norgeshus Naustdal Bygg har også gode resultater å vise til: omsetningen økte riktignok med bare 5 prosent men resultatet økte fra 3,2 prosent i 2013 til 13,6 prosent i 2015.

Hvorfor LEAN?
– Det vi gjør er å sette all ressursbruk under lupen, avslører Hårvik, og legger til at det å redusere sløsing og ikke-verdiskapende arbeid er et grunnleggende prinsipp i LEAN.

– Sammen med ledelsen og ansatte ute hos forhandlerne finner vi frem til beste praksis og optimaliserer alle arbeidsprosesser og flyten mellom disse. Dette skal bli Norgeshusmetoden, sier han.

Kjedens pilotbedrifter skal være godt fornøyde med resultatene. Stein Erik Aase, daglig leder i Norgeshus Naustdal Bygg hevder at det å jobbe med flyt og rutiner gjør at de takler svingninger i oppdragsmengden bedre. Arild Erik i Norgeshus Bømlo opplevde i tillegg at bedriften har blitt mindre personavhengig.

– Vi er mye mindre sårbar nå enn tidligere, hevder han.

LEAN er en arbeidsmetode og ikke en prosess som pågår i en begrenset periode.

– Ved å arbeide systematisk med kontinuerlig forbedring, blir resultatet bedre økonomi pluss fornøyde kunder og ansatte, sier Harald Hårvik, som nå tilbyr alle forhandlerne i Norgeshus opplæring og veiledning.