NTNU-professor Annemie Wyckmans var i november 2016 til stede på Norges paviljong under den internasjonale messen Smart City Expo World Congress. I tillegg til kolleger fra NTNU var også representanter fra den Stavanger-baserte smartbykonferansen Nordic Edge Expo, AIA Science, Home Control, Urban Infrastructure Partner, Zaptec Charger, Kristiansand og Trondheim kommune og Smart grid services cluster, bestående av ENISEF, Miljøbyggnorge, NORNIR, NTE, Policon og WEN Energy.

NTNU-gruppe leder europeisk-kinesisk fremtidsprosjekt

En tverrfaglig gruppe fra NTNU starter nå jobben med å lede et unikt smartby-samarbeid mellom EU og Kina.

Forsknings- og kompetansemiljøet på smartbyer i Norge vokser i både omfang og ekspertise. Fakultet for arkitektur og design ved NTNU har siden 2013 hatt en egen interdisiplinær gruppe som fokuserer på tre primære smartby-tema; energi, bærekraft og helse, og i januar starter jobben med å lede et stort internasjonalt smartbysamarbeid.

I fjor høst vant NTNU en kontrakt verd 500.000 euro for å lede et kinesisk-europeisk samarbeidsprosjekt, og skal blant annet ta ansvar for styret og for internasjonale møter i innovasjonsplattformen Urban-EU-China. Prosjektet finansieres av det europeiske forskningsprogrammet Horisont2020, og skal etter planen vare i tre år.

Sentral utfordring

Professor Annemie Wyckmans ved Fakultetet for arkitektur og design på NTNU i Trondheim leder NTNUs programgruppe, og forteller at det er en stor jobb og en videreføring av et mangeårig akademisk samarbeid som nå skal gjøres frem til 2020.

– Bærekraftig urbanisering har blitt en sentral utfordring i samarbeidet mellom EU og Kina de siste årene. Hovedtema er utveksling av kunnskap, teknologi og erfaringer om bærekraftige kommunale tjenester og infrastruktur; hvordan å samordne byplanlegging, miljø, helse, vann, transport, IKT og klimatilpasning med bedre trivsel, velvære og helse for innbyggerne. Strategisk samarbeid mellom EU og Kina vil styrke utviklingen av smarte, integrerte og bærekraftige byer både i Kina og Europa, og skape nye markeder for innovative, integrerte og effektive løsninger og prosesser, forteller Wyckmans.

Teknologisamarbeid

NTNU-professoren understreker at det ikke er kun teknologiske løsninger som skal utveksles i denne omgang i Urban-EU-China-plattformen. Prosjektet har som mål å utvikle en strategisk agenda for det europeisk-kinesiske samarbeidet, dokumentere eksisterende resultater og legge til rette for nytt samarbeid.

– Med sin tverrfaglige bredde og teknologisk hovedprofil, samt langvarig samarbeid med europeiske og kinesiske partnere, var NTNU godt egnet til å ta en ledende rolle i dette prosjektet, legger hun til.

– Kinesiske byer har akutte utfordringer som må løses raskt, og Europa kan tilby lang erfaring med bærekraftig byutvikling, både på godt og vondt. Samtidig går utvikling av smarte bærekraftige tjenester mye raskere i Kina, med en befolkning som gjerne prøver ut nye klimavennlige løsninger, avslutter Wyckmans.