Sverre Valde. Foto: Thomas Andersen

Nomiko: Bedre avfallshåndtering i byggenæringen

Kompetansesenter for miljø og avfall Nomiko mener byggenæringen har forbedret seg betydelig de senere år når det gjelder håndteringen av farlig avfall og annet byggavfall.

De mener næringen nå tenker på avfall, miljøgifter og gjenvinning både i forkant, under og i etterkant av sine prosjekter. Videre kan en mer kompetent avfallsbransje, med flere og bedre løsninger for gjenvinning, tilby langt mer miljøvennlige løsninger, heter det i en pressemelding fra Nomiko.

I 2014, som er siste tilgjengelige statistikk, ble 86 prosent av avfallet fra byggeaktiviteter energi- eller materialgjenvunnet, og 11 prosent av avfallet ble deponert.

– Målet for et samfunn som tar den sirkulære økonomien på alvor, bør være at ikke noe går til deponi, men at alt brukes om igjen. Vi er ikke der enda, men har kommet et godt stykke på vei. Det er ikke så mange år siden avfall fra byggeaktiviteter var noe de fleste mente man kunne dumpe et sted i naturen, sier daglig leder Sverre Valde i Nomiko i pressemeldingen.

En viktig forutsetning for de forbedringer som er nevnt over er at Norge har vært blant pionerene ved utforming av regelverk for bygg og anleggsavfall. Krav om avfallsplan, miljøkartlegging av bygg og anlegg og planlegging av kildesortering i forkant av arbeidene er noen eksempler. For Nomiko er det viktig å understreke at disse kravene i stor grad har blitt etterspurt av bransjen selv, skriver de. 

Bransjen har, ifølge meldingen, hatt gode organiserte forum for interne diskusjoner og informasjonsutveksling hvor også myndigheter har deltatt.

– Et slikt samarbeid er veien å gå også videre, for å redusere farlige stoffer, få en enda bedre utnyttelse av avfallet og hindre at ressurser deponeres. Videre må avfallsmengden og miljøbelastningen ved ny produksjon reduseres. Hver enkelt bedrift må ta sin del av ansvaret og riktig avfallshåndtering og bruk av ressurser starter med riktig kunnskap, sier Valde.