Det unge skateboardtalentet Mats Hatlem (16) briljerte både med en «Ollie» og « Frontside Air» før han plukket god fart og offisielt brøt snoren til Oslos første spesialbygde skatehall som åpnet i dag på Voldsløkka. Foto: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg.Oslo skatehall ligger på Voldsløkka og er Oslo kommunes første spesialbygde skatehall for alle deler av skateboarding; street, bowl og vert. Foto: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.Oslo skathall er først og fremst en brukshall som skal bidra til å dekke det økende behovet for lavterskeltilbud og selvorganisert idrett. Foto: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg.Som en av svært få i verden, rager bowlen opp til 2. etasjes nivå. Konstruksjonen er 5, 20 meter høy, og gir ekstra skateareal i tillegg til å utgjøre en visuell forskjell i skateparken. Foto: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg.Den nye skatehallen på Voldsløkka er utformet i tett dialog med brukerne og spesialtilpasset skaternes behov. Foto: Finn Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg.

Skateboardtalent åpnet Oslos første spesialbygde skatehall

Oslo kommune åpnet torsdag dørene til sin første spesialbygde skatehall som rommer alle grener av skate.

Fakta Oslo skatehall:

- Byggherre: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF

- Totalentreprenør: Varden Entreprenør

- Arkitekter: Dark Arkitekter

- Entreprenør: Varden Entreprenør

- Design/produksjon av innendørs skatepark: Glifberg-Lykke og IOU Ramps

- Bruksareal: 2 300 kvm over to plan

- Innendørs skateareal: 1400 kvm.

- Unik bowl i bjørkefiner som rager opp i 2. etasjes høyde som en av svært få i verden

- L-formet streetsone i stål, betong og tre

- Vertramp i internasjonalt fomat

- Utendørs skateareal på ca. 640 kvm ferdistilles vår 2017

Det unge skateboardtalentet Mats Hatlem (16), som har vunnet både nasjonale og internasjonale mesterskap, briljerte både med en «Ollie» og «Frontside Air» før han plukket god fart og offisielt brøt snoren til det som i dag fremstår som Norges mest skreddersydde innendørshall for rullebrettkjørere.

– Oslo skatehall har et fantastisk nivå på utformingen. Jeg er stolt av at kommunen kan imponere kresne skatere med et helt rått anlegg, sier byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen (Ap) i en pressemelding.

Når noen av Norges og verdens beste skatere i torsdag inntok Oslo skatehall, svevet høyt over vert rampen eller fant flyten i street coursen, er det i en hall som stikker seg ut i norsk sammenheng, blant annet med den store størrelsen og at hallen bygges for alle grener av skate; street, bowl og vert. I tillegg er standarden på det bygningstekniske langt over hva som er vanlig for en slik type hall.

De fleste andre skatehaller i Norge i dag er konverterte industribygg. Nærmere 28 år etter at det 11 år lange forbudet mot skating opphørte i Norge, 9.5.1989, kan Oslo skilte med sin første skreddersydde hall for rullebrettkjørere.

– Det er svært viktig for oss å bygge etter brukernes behov. I hele planleggingsprosessen av Oslo skatehall har vi vært i tett dialog med skaterne for å kunne forme Oslo skatehall til å bli mest mulig funksjonell for de som skal bruke hallen til daglig, sier direktør og byggherre i Kultur og idrettsbygg, Eli Grimsby.

Tilpasset nybegynnere og proffe

Oslo skathall er først og fremst en brukshall som skal bidra til å dekke det økende behovet for lavterskeltilbud og selvorganisert idrett. Anlegget er tilpasset både nybegynnere og proffe. Samtidig tilfredsstiller Oslo skatehall internasjonale konkurransekrav, og vil være et naturlig valg for å arrangere både nasjonale og internasjonale mesterskap.

– Skating er en stor og betydelig aktivitet i byen, en urban idrett som nå endelig har fått en etterlengtet hall på Voldsløkka. Hallen blir en viktig møteplass for ungdom i hovedstaden, sier byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen (Ap).

Unik skatepark

Hallen har en særegen innendørs skatepark. Den 5,2 meter høye unike bowlen hviler på to trestrukturer og rager opp i 2. etasjes høyde som en av svært få i verden, og på den måten frigjør den plass til ytterligere 200 kvm med skateareal.

Fasaden på bygget er unik og symbolsk, og dedikert til skatemiljøet i Norge. Morsetegnene, som danner mønsteret i de perforerte metallplatene, er en direkte avskrift av det tidligere norske totalforbudet mot bruk, salg og reklame for rullebrett, i morsetegn.

– I dag er jeg veldig glad for å kunne åpne dørene til det som er blitt en storstue for rullebrettkjørere lokalt og nasjonalt, sier direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg Oslo KF.

Se video av anlegget her