God avkastning på entreprenøraksjer

Det er ikke mange virksomheter i byggenæringen som har valgt å la seg børsnoterte, men det finnes noen. Historien viser at flere har gjort meget gode investeringer ved å satse på disse selskapene.

Veidekke og AF Gruppen har allerede en rekke år på børs bak seg, og det er få andre selskaper over tid på Oslo Børs som kan vise til en så sterk vedvarende og jevn verdiøkning.

I løpet av de siste 15 årene har både AF Gruppen og Veidekke har hatt en eventyrlig vekst, de har gått opp henholdsvis 5.868 og 2.763 prosent. Disse tallene er hentet fra Bloomberg og er justert for utbytte. Når man lesere tallene er det verdt å merke seg at Veidekke ble etablert på børsen først av disse, og var ved starten av måleperioden en langt større aktør enn AF Gruppen. Det er videre slik at OSEBX-indeksen i Oslo har steget med 309 prosent i samme periode. Oversikten viser dermed helt klart at utviklingen har vært betydelig, hos begge selskaper.

De aksjonærene som har vært med fra starten, har dermed fått en meget pen avkasting. Begge disse selskapene har dessuten stor grad av aksjonærer blant egne ansatte gjennom utstrakt bruk av aksjonærprogrammer, noe som betyr at de ansatte har fått ta del i denne kraftige veksten. Dette har vært en bevisst satsing fra begge selskaper, og har opplagt hatt en positiv innvirkning på utviklingen hos de to børsnoterte entreprenørene. Dette sikrer sterkere involvering og en god lojalitet blant de ansatte – og er en viktig del av hele kulturbyggingen – både ledere og ansatte trekker i samme retning.

Det er også andre selskaper som har hatt en god utvikling blant de børstortere selskapene i næringen, som blant annet boligutvikleren Selvaag Bolig. De har hatt en enorm utvikling den senere tiden, med solid drift i et godt marked.

Det er lite som tyder på at den gode børsutviklingen skulle stoppe opp for byggenæringens representanter på Oslo Børs. Markedsituasjonen innen næringen har gjennom mange år vært bra, og har lagt til rette for vekst for de som har satset. I tiden fremover er det lite som skulle tilsi at en videre oppgang står i fare. Markedsutsiktene er fortsatt gode, innen de fleste sektorer.

Aksjekjøp innen de store aktørene i næringen blir karakterisert som lite risikofylte investeringer, og burde tiltrekke seg enda flere kjøpere i tiden fremover. Det er ikke sikkert at de mest kortsiktige og raske gevinstene kan hentes her, men for de som velger å sitte på aksjene over noe tid, er mulighetene gode for å hente ut pene gevinster. Veidekke er et godt eksempel i så måte. Siden de ble børsnotert i 1986, har de kanskje hatt den aller beste avkastingen av selskapene på børsen disse 30 årene.

Vi ser også den samme tendensen i Sverige. De store entreprenørene har også der over tid kunne hente inn gode utviklingstall på børsen. Dette gjelder for eksempel selskaper som Skanska, NCC, Peab og JM. De siste tiårene viser dermed at det å satse på entreprenørvirksomheter i Skandinavia kan være smarte investeringer.