Fortsatt rom for prisvekst

Aldri har boligprisene blitt så mye omtalt som de siste månedene. Prisene har gått kraftig opp - men det aller meste tyder på at de i store deler av landet skal videre oppover. 

Ikke minst kan vi forvente dette når vi ser nærmere på hvor mye av en husholdnings disponible inntekter som går til boligutgiftene. En oversikt fra Oxford Research, og som er referert i DN, viser nemlig at vi Norge bruker minst av de Skandinaviske landene på bolig. I snitt går 17,6 prosent av husholdningenes inntekt til boligutgifter her hjemme, mens tilsvarende tall for Danmark er hele 24,5 prosent. Det er en relativt stor forskjell - og skulle tyde på at vi har mer å gå på i Norge.

Det er nok flere forklaringer som kan legges til grunn for at det er blitt slik. Vi har lenge hatt lav boligbeskatning. Myndighetene har også gjennom generasjoner lagt til rette for at nordmenn skal eie sin egen bolig – med de fordelene som følger dette. Oversikten viser også at 63 prosent av norske boliger er selveierenheter. I Danmark og Sverige ligger andelen på 50 prosent og 39 prosent.

Så er det jo selvsagt også slik at vi har høye inntekter i Norge, og med en stor andel der begge voksne parter i en husholdning er ute i jobb, blir den totale husholdningsinntekten meget høy. Slik er det selvsagt også for våre naboland, men kanskje ikke i like stor grad som her.

Dette skal være en tendens som har vedvart over noe tid – og som da også skulle tyde på at markedet ikke har nådd taket med tanke på prisnivået her hjemme – selv om vi har en høy kvadratmeterpris i forhold nabolandene. Nå er det selvsagt variasjoner rundt om i landet – men med vedvarende lave renter, stabil arbeidsledighet og en fortsatt sterk urbanisering, vil de store tettstedene og byene oppleve et sterkt press. Mange er spente på hvordan utviklingen skal bli utover våren. Har utbyggingen begynt å komme dit at det gjør at vi er i ferd med å roe prisveksten, eller må utbyggingen ytterligere opp. De fleste som er inne i dette markedet, mener fortsatt at tilbudet er for lavt til å møte etterspørselen. Månedene fremover vil gi oss fasiten - men det er lite som tyder på en flat utvikling - det aller meste taler for en videre vekst. Bare en helt ny renteutvikling eller store uforutsette endringer i totaløkonomien vil endre på dette – og det er jo mindre sannsynlig. Dermed ligger mye an til at 2017 vil bli et nytt gullår for boligutviklerne.