Kraftfull utbygging

Det er mange, både på innsiden og utsiden av næringen, som har ventet på det første store nybygget fra Powerhouse-alliansen. Nå kommer det - Brattøra-utbyggingen skal realiseres.

Powerhousealliansen har nå jobbet tett sammen over mange år - og flere prosjekter er realisert og er underveis. Den aller største prestisjeutbyggingen har likevel latt vent på seg - selv om den veldig tidlig i samarbeidet ble lansert. Det har vært flere hindre underveis, blant annet i forhold til regulering. Nå skal det aller meste her være på plass og komplekset er fylt opp med nok leietakere til å sette i gang utbyggingen.

Og det blir helt klart en utbygging som er noe helt utenom det vanlige - på flere måter. En ting er selve utformingen av bygget - Snøhetta har helt klart gitt bygget en meget karakteristisk stil som vil skille seg ut i nærområdet. Det er likevel ikke utseendet som er det mest spesielle med utbyggingen - det er selve bygningskroppen og co2-fotatvrykket bygget etterlater seg.

Bygget på 18.200 kvadratmeter skal ved hjelp av solceller produsere mer energi enn det selv forbruker. Ifølge utbygger Entra skal Powerhouse Brattørkaia, som er navnet på prosjektet, utnytte sol og sjøvann til oppvarming og kjøling. Med sine 3.000 kvadratmeter solceller skal det produsere rundt 500.000 kWh fornybar energi hvert årlig, som skal være er mer enn dobbelt så mye som bygget selv forbruker til varme, kjøling, ventilasjon og belysning, og medfører at bygget har et positivt energiregnskap over livsløpet - også inkludert all energi som går med til byggeprosess og materialer.

Dermed blir dette et unikt prosjekt - som vil bli lagt merke til langt utover landets grenser. Man har snakket lenge om dette prosjektet, og både egne og andres forventinger er skyhøye rundt resultatet. Samarbeidsalliansen har dermed mye å leve opp til - men de har allerede opparbeidet seg solid erfaring fra tidligere prosjekter - selv om disse har vært mindre og annerledes. Med den sterke kompetansen som finnes innad i samarbeidskonstellasjonen regner vi med at prosjektet vil levere gode resultater som står til forventningene - selv om utbyggingen helt sikkert vil bli både komplisert og krevende.

Dette er selvsagt erfaringer som vil komme alle involverte aktører tilknyttet alliansen til gode – og vi håper også deler av denne kompetansen er noe andre i næringen vil få tilgang til. Skal vi klare å bygge grønnere og mer fremtidsrettet trenger vi gode forbildeprosjekter som er med på å bringe hele næringen fremover. Dette prosjektet blir forhåpentligvis et slikt prosjekt - som også kan være til inspirasjon til andre nyskapende utbygginger. Powerhouse-alliansen er ikke alene om å satse på fremtidsrettede bygg, men de har helt klart bygd seg opp et spennende konsept med gjennomslagskraft. Dette vil de sannsynligvis dra nytte av i tiden fremover. Lykkes man med utbyggingen i Trondheim kan dette bli et konsept som kan brukes andre steder også - ikke minst som eksportvare. 

Det er helt klart et merkebygg i nasjonal målestokk som snart skal snart reises i Midt-Norges hovedstad. Bygget skal etter planen stå klart på vårparten 2019, og bygges av Skanska - til en verdi av 370 millioner kroner.