Illustrasjon: Snøhetta

Byantikvaren mener Powerhouse på Brattøra blir altfor høyt

Byantikvaren er kritisk til Powerhouse-prosjektet i Trondheim, og høyden på 40 meter er det som tynger mest.

- Powerhouse er altfor høyt og altfor stort til å stå på en så viktig tomt i byen. I byplansammenheng er dette et ekstremt egenrådig bygg. Det er svært høyt, massivt, mørkt og har en veldig lang fasade, sier byantikvar Mette Bye til adressa.no.

Fredag ble det kjent at byggingen av det lenge planlagte Powerhouse på Brattøra i Trondheim, starter i mars 2017 og mandag kom nyheten om at Skanska har inngått en avtale med byggherren Entra til en verdi av 370 millioner kroner.

Produserer mer strøm enn det forbruker

Miljøbygget på 18.200 kvadratmeter skal ved hjelp av solceller skal produsere mer energi enn det selv forbruker.

Men til tross for de høye miljøambisjonene, er det ikke alle som er like begeistret. Byantikvaren er altså en av dem som nå ytrer misnøye med prosjektet.

Ifølge adressa.no mener byantikvaren at Powerhouse heller ikke forholder seg ikke til noe annet bygg i området – på samme måte som Clarion-hotellet.

– Planen var at Rockheim skulle være et landemerke. Men etter Rockheim kommer bygg etter bygg som ikke forholder seg til omgivelsene. Powerhouse gjør på ingen måte det, sier Bye.

Skjønner at bygget virker fremmed

Det er Snøhetta som er arkitekt i prosjektet. Snøhetta-gründer Kjetil Trædal Thorsen sier han har forståelse for at bygget virker fremmed.

- Men at noe er fremmed, er ikke et argument for å droppe det. Dette er et presist og nøyaktig planlagt hus for å få til et CO₂ -negativt fotavtrykk. Av og til må form følge miljøperspektiv, og kanskje ikke stå så mye i kontekst med resten av området. Hvis vi mener noe med de nye klimamålene, må vi innse at nye forhold trekkes frem. Så får vi vurdere hva som er viktigst: Konteksten eller at det er miljøvennlig, sier Trædal Thorsen til avisa.