Erna Solberg vil eksportere norsk kilmateknologi. Foto: Arve Brekkhus

Regjeringen vil opprette klimaeksportør

Statsminister Erna Solberg vil kopiere et dansk samarbeid mellom det offentlige og private næringslivet som skal fremme norske klima- og miljøløsninger internasjonalt.

På NHOs årskonferanse trakk Solberg frem danske «State of Green» som et eksempel til etterfølgelse. Hun fortalte at regjeringen nå gir Innovasjon Norge oppdraget med å etablere en lignende merkevarebygger.

- Målet er økt eksport, markedsføring og bedre samordning av og samarbeid mellom danske bedrifter som utvikler og selger klima- og miljøløsninger, sa statsministeren

- Vi ønsker å synliggjøre norske, grønne løsninger for økt eksport, for investeringer i forskning og utvikling og for ny næringsvirksomhet i Norge. Vi vil derfor gi Innovasjon Norge i oppdrag å etablere et samarbeid med privat næringsliv. Formålet skal være å gi Norge en offensiv, grønn profil for internasjonale investorer, la hun til.

Statsministeren la i hele sitt innlegg vekt på at et tett samarbeid mellom det offentlige og de private er nødvendig for å nå målene, og hun ønsker at også den nye klimaeksportøren skal være et slikt.

- Jeg vil derfor utfordre næringslivet til å delta i både utformingen av ordningen og i den videre finansiering av driften. Med et godt samspill kan vi skape en vellykket satsing som trekker investeringer, arbeidsplasser og verdiskaping til Norge. Regjeringen vil bidra, og det håper jeg dere også vil, sa Solberg.