Boligpolitikken må løftes frem

Boligprisene fortsetter å stige - og alle prognoser tilsier en fortsatt økning i 2017. Det bygges ikke nok på de riktige stedene, noe som kan være med på å øke klasseskillet i Norge. Boligpolitikken bør bli et av de aller viktigste temaene i valgkampåret vi nå går inn i.

Noe har skjedd rundt interessen for boligmarkedet de senere årene. Når Boligprodusentene legger frem sin salgs- og igangsettingsstatistikk er det stort presseoppbud og store oppslag i alle de større avisene – og dette ser vi enda tydeligere når Eiendom Norge har sine månedlige pris-fremleggelser. Boligprisutviklingen er virkelig blitt et hett tema i mediebildet. Det er ikke spesielt rart med den utviklingen vi har sett den senere tiden.

Den kraftige prisveksten har flere konsekvenser: mange sliter med å komme inn på boligmarkedet, leiligheter i de riktige områder er blitt lukrative investeringsobjekter, mange har fått store verdistigninger på sine eiendommer og det er ikke minst blitt den viktigste indikatoren for hvordan det egentlig står til i den norske økonomien.

Vi nordmenn ligger i verdenstoppen når det gjelder å eie egen bolig – noe som har vært et meget viktig element i oppbyggingen av velferdssamfunnet vi nå opplever. Det har vært og er en villet politikk, stort sett langs hele den politiske aksen. Nettopp derfor har egentlig de gode tankene rundt boligpolitikken vært overraskende lite fremme i det politiske ordskiftet de senere årene. Det kommer opp enkeltutspill med jevne mellomrom, men bolig har ikke vært et prioritert tema eller på noen måte vært et hovedtema inn mot valgene de senere årene - det burde det opplagt være.

De store boligpolitiske fremtidsvyene uteblir. Det er synd. Det er få ting vi nordmenn er så opptatt av som et godt boligmarked – både for oss selv og de unge håpefulle som vokser opp. Et godt boligmarked i Norge har vært med på å dempe forskjellene mellom de som har veldig mye penger og de som ikke har fullt så mye å rutte med. De fleste har frem til nå klart å komme inn på boligmarkedet og får oppleve fordelene det er ved å eie sin egen bolig. Dette er i de større byene ikke like lett som før, og kan være i ferd med å bygge opp under større forskjeller mellom fattig og rik i Norge.

Ikke overraskende fortsatte den enorme boligprisveksten i desember. Fra desember i 2015 til desember i 2016 steg prisene for hele landet med 12,8 prosent – mens Oslo-markedet må ses på som et helt eget marked, med en vekst på hele 23,3 prosent. En slik prisvekst kan ikke fortsette – og har flere bakenforliggende årsaker – men den enkle og beste forklaringen er selvsagt at det er for få boliger i markedet til å møte etterspørselen – på de riktige stedene. Nettopp derfor må vi få en langt mer aktiv boligpolitikk fra de folkevalgte her i landet.

Dette må løftes opp som et av de alle viktigste satsingsområdene – man må få en fortgang i utbyggingen. Kun slik kan man dempe prisveksten og sørge for at det mulig for flere å komme inn i markedet – uten betydelig hjelp fra foreldrene. Vi håper derfor valget vi nå står foran blir et valg der boligpolitikken står sentralt. Audun Lysbakken skal ha skryt for at han velger å løfte frem denne problematikken – flere burde gjøre som ham. Nå er vi nok ikke sikre på om innholdet i budskapet til SV-lederen er riktig medisin for å dempe prisveksten – men det er i hvert fall med å sette problematikken på agendaen – og det finnes gode intensjoner i forslaget. Vi kan håpe dette blir startskuddet på en bredere boligdebatt. 2016-tallene fra Eiendom Norge burde være god drahjelp i så måte.