Konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath.

- Jobbskifte kan lønne seg, men ikke like mye som før

Gjennomsnittlig lønnsøkning ved å bytte jobb er redusert med to tredeler det siste året, viser ny undersøkelse.

Av de som bytter jobb, går flere ned i lønn enn før. Det viser ManpowerGroups årlige jobbskifteundersøkelse. Mens de som skiftet jobb i 2015 i gjennomsnitt fikk 21 128 kroner høyere lønn, har snittet stupt til bare 7 482 kroner i 2016.

Ifølge konsernsjef i ManpowerGroup Maalfrid Brath er tallene i tråd med utviklingen i resten av økonomien.

– Arbeidsledigheten har steget lenge, men har nå stabilisert seg. Da er det naturlig at lønnspresset er litt lavere enn tidligere. Samtidig har det vært et tøft år for mange sektorer som tidligere har vært lønnsdrivende. Når bedriftene har lavere inntekter, merkes det også blant de som bytter jobb.

Flere enn før går ned i lønn

Dynamikken i arbeidslivet virker å være uendret. Én av tre har byttet jobb i løpet av de siste fire årene, en andel som har vært uendret tilbake til 2013. Men andelen som går ned i lønn ved jobbskifte har økt. I årets undersøkelse svarer 27 % at de har gått ned i lønn etter at de byttet jobb. I fjor svarte 21 % det samme.

–I mange sektorer er det nå flere kvalifiserte søkere for hver stilling enn det har vært tidligere. Både lønnsstatistikken og bedriftenes bemanningsutsikter indikerer at det går litt trått i arbeidsmarkedet for tiden, sier Brath.

Når det kommer til lønnsøkning ved jobbskifte er det også store forskjeller mellom aldersgruppene. I aldersgruppen 18-30 år gikk 58 % til en jobb med høyere lønn. I aldersgruppene mellom 30-59 år gikk 43 % til høyere lønn. I aldersgruppen over 60 år er tallet 29 %. I den eldste aldersgruppen går derimot halvparten ned i lønn ved jobbskifte.

– Unge er oftere på vei opp karrierestigen når de bytter jobb. De har gjerne jobbet seg til et høyere lønnsnivå. Eldre jobbsøkere prioriterer annerledes. De søker seg gjerne til litt roligere stillinger hvor de får mer fleksibilitet i bytte mot litt lavere lønn, sier Brath.

Høytid for jobbskifter

Romjulen er høysesong for å tenke på et jobbskifte. Hvert år er jobbsøkertallene på sitt høyeste i januar. Blant de som ønsker å bytte jobb, setter halvparten høyere lønn øverst på ønskelisten.

Når de først har byttet jobb, er ikke lenger forklaringen lønn. Av de som nylig har byttet jobb, oppgir bare 6 % at økonomi og lønn var den viktigste årsaken til at de byttet jobb sist. 30 % svarer at større faglige utfordringer betød mer.

– Noen må nok konstatere at gresset ikke alltid er grønnere på den andre siden av gjerdet, i hvert fall når det kommer til penger. I stedet oppdager man gjerne at nye utfordringer og en mulighet for å utvikle seg veier vel så tungt som lønnen, sier Brath.