Ekstremværet Urd satte sine spor i jula. Her ved Borhaug på Lista ser folk på bølgene. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Urd-storm ga vindkraft-rekord

Stormen "Urd" sørget for ny vindkraftrekord i Norde.

I Sverige, der man er størst på vindkraft i norden, ble det satt ny rekord med hele 5,7 gigawatt (GW). Det er ifølge LOS Energy 0,5 gigawatt (GW) mer enn forrige rekord.

Produksjonen tilsvarer 60 prosent av den svenske kjernekraftkapasiteten, eller i overkant av 25 prosent av middelforbruket i Sverige.

I Danmark sørget "Urd" for at vindkraftproduksjonen nådde opp mot 4 gigawatt (GW) og dekket 110 prosent av strømforbruket i Danmark andre juledag.

I tillegg ble det produsert en del strøm i varmekraftverkene og danskene eksporterte strøm tilsvarende 35 prosent av forbruket.

- Når vindmøllene produserer mer strøm enn det markedet etterspør, får kundene betalt for å bruke strøm. Slike negative strømpriser er uvanlige, men forekommer - nå sist i julen 2016, skriver LOS i en pressemelding.

Svenskene har gått forbi danskene og er størst på vindkraftproduksjon i Norden. Til tross for økt produksjonskapasitet, falt likevel vindkraftproduksjonen med 8 prosent i 2016 sammenlignet med det forblåste året 2015 i Sverige.