Vegvesenet anker dom etter dødsulykke

Statens vegvesen anker erstatningsdommen etter dødsulykken i Hyvingstunnelen.

Det skriver NRK Hordaland i en artikkel på sine nettsider, etter at Bergensavisen først omtalte saken.

– Statens vegvesen har i samråd med regjeringsadvokaten besluttet å anke saken til lagmannsretten, skriver regionveisjef Helge Eidsnes i en tekstmelding til NRK.

Vegvesenet er i Nordhordland tingrett dømt til å betale erstatning på 3,1 millioner til forsikringsselskapet Tryg etter at en 32 år gammel mann fra Bergen omkom i en ulykke i Hyvingstunnelen på E16 mellom Bergen og Voss 26. september 2011.

Glatt veibane

Etter ulykken ble det kjent at friksjonsnivået på dekket inne i tunnelen lå langt under Vegvesenets egen minsteverdi. Selv om det var ti grader og gode kjøreforhold på utsiden av tunnelen, var det «såpeglatt» inne, ifølge politi og krimteknikere.

Vegvesenet hadde satt opp et skilt med «Glatt vegbane» for en seks kilometer lang strekning, noe vogntogsjåførens forsikringsselskap ikke mener var nok.

– Vi mener Vegvesenet i stor grad har skyld i, eller ansvar for at ulykken skjedde, sier forsikringsselskapets advokat Ståle Hovda til Bergensavisen.

«Erstatningsbetingende uaktsomhet»

Bare en måned før dødsulykken skjedde en lignende ulykke i samme tunnel. Retten mener det ene «Glatt vei»-skiltet ikke var tilstrekkelig, og at det burde vært skiltet foran hver tunnel på den seks kilometer lange strekningen.

«Trafikanter forventer ikke friksjon på nivå med is- og snøføre inne i en tunnel når det er sommerføre», skriver tingrettsdommerne.

De mener også Vegvesenet burde satt ned fartsgrensen på strekningen. og konkluderer med at etaten har utvist «erstatningsbetingende uaktsomhet».

Retten gir også vogntogsjåføren en tredjedel av ansvaret for ulykken, fordi han i noe grad opptrådte uaktsomt ved å holde for høy fart.