NHO-direktør Kristin Skogen Lund. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

NHO vil fjerne mastergrader

For å skape en grønn framtid mener NHO det må kuttes i antall studieprogrammer ved universiteter og høyskoler. Det må bli færre studenter i samfunnsfag og humanistiske fag.

– Det er en klar systemsvikt når vi ser at den store veksten innen utdanning har skjedd i samfunnsfag og humanistiske fag. Til sammenligning er kapasiteten innen realfag og ingeniørfag lite utvidet, sier NHO-direktør Kristin Skogen-Lund til Aftenposten i forkant av NHOs årskonferanse torsdag denne uka.

Et notat som er laget til konferansen, har fått tittelen Made in Norway – på jobb for en grønn fremtid. «Pervers konkurranse om studenter» er en av konklusjonene i notatet.

Ved siden av færre studieprogrammer og færre studenter i samfunnsfag og humanistiske fag, mener NHO flere studenter må spores inn på realfag og teknologi. Over 900 ulike masterprogrammer er altfor mye, mener Næringslivets Hovedorganisasjon.

– Høyere utdanning er ikke styrt av relevans og kvalitet. Høyskoler og universiteter får betalt per studiepoeng. Da lønner det seg å bare tilby en masse forskjellige studier som er billige å drive, sier Skogen Lund.