Hva vil 2017 bringe byggenæringen?

Brått var et nytt år i gang med full fart på alle landets byggeplasser og i byggenæringen for øvrig.

Fjoråret ble overordnet et meget godt år for den norske byggenæringen, med jevn økning i aktiviteten og et boligmarked med rekordnivåer samt et anleggsmarked som aldri har hatt større omsetning, som de store driverne. Heldigvis tyder de aller fleste prognoser og råd fra ekspertene på at dette er en utvikling som også i stor grad vil følge med oss inn i det nye året. For de store byene og de større tettstedene er det ingenting som tyder på at boligmarkedet vil kjøle seg ned. Sannsynligvis vil dette markedet, og da i særdeleshet Oslo, dra seg mot nye toppnivåer. Forhåpentligvis vil nybyggingen klare å demme opp for den galopperende prisveksten, men det er lite som tyder på at det vil komme nok boliger i markedet til å følge etterspørselen. Det kan selvsagt komme forhold som kjøler ned investeringslysten, men disse scenariene er ikke de som peker seg ut som de mest sannsynlige akkurat nå.

Anleggsmarkedet er mer forutsigbart – her vil aktiviteten garantert øke – og markedet er uten tvil klart til å møte den stadig stigende aktiviteten. Selv om vi aldri har sett høyere aktivitet innen anleggsektoren, er det fortsatt ledig kapasitet blant entreprenørene. Det anslås at vi skal få en samlet vekst i byggenæringen på over to prosent for 2017 – og aktiviteten skal øke på for perioden som følger – for veksten blir enda større 2018.

Samtidig er det viktig å huske på at vi går inn i det som kan bli en veldig spennende periode. Det er forhold som kan spille inn både på verdensscenen og mer lokale forhold, og som kan føre til et litt mer humpete 2017 enn vi liker. På de fleste områder går vi mot en stadig mer åpen og felles økonomi med mer handel over grensene - verden blir stadig mindre. Det siste året har det likevel skjedd ting på verdensarenaen som kan gå i en retning med mer fokus på enkeltnasjoners egeninteresse og hvordan man best kan vokte seg for hva som skjer utenfor landets grenser. Snart skal Donald J. Trump overta sjefsstolen i det ovale kontor i 1600 Pennsylvania Avenue - og dermed i prinsippet skal råde over mer makt enn noen andre på kloden. Mange er mildt sagt spente på hvordan dette vil slå ut, både i USA, men ikke minst også hvordan dette vil påvirke handelen mellom verdens nasjoner – både på kort og noe lengre sikt. Går det som optimistene håper, vil det ikke ha de store effektene, og at han vil få en admirasjon som lar dette gå roligere og mer strømlinjeformet for seg enn mange frykter. Men det kan definitivt også slå ut i en helt annen retning, og at dette virkelig kan bli en ny tid i verdensøkonomien.

Får vi de store omveltingene enkelte spår, kan det definitivt også påvirke oss i Norge. Det kan slå inn på råvarepriser, som kan være både positivt og negativt for Norge som den store råvareeksportøren vi er, men det kan også påvirke investeringslysten i det private markedet og ikke minst kan det slå ut på rentenivået. Og er det noe som kan føre til en helomvending innen boligmarkedet, er det en helt ny renteutvikling. Stiger rentenivået raskere enn dagens forventinger, kan mye skje.

Det meste tyder likevel på at vi står foran et godt år for den norske byggenæringen. De aller fleste piler peker nå oppover, også i de områdene som har hatt et par tøffe år. Vi tror derfor mange virksomheter har et godt år foran seg – men vi vil definitivt også se endringer i måten vi jobber på. Det vil by på mange spennende muligheter, men også noen trusler. Slik skal det selvsagt også være. Næringen må være i konstant endring for å utvikle seg også tåle konkurransen fra nye markeder.