Nytt ekstremvær i julehøytiden

Ekstremværet ”Urd” raste virkelig i fra seg i store deler av Sør-Norge mandag og natt til tirsdag. Det har etter hvert blitt en heller dårlig juletradisjon med storm og uvær i jule- og nyttårshelgen.

Det er bare fem år siden, nærmere bestemt 26. desember 2011, at ekstremværet ”Dagmar” herjet med Vestlandet og førte til omfattende skader på infrastruktur og mange hundre bygninger. Regningene etter dette ekstremværet beløp seg til mange hundre millioner kroner. Går vi noe lenger tilbake i tid kommer vi selvsagt ikke utenom nyttårsorkanen i 1992. Dette er det mest omfattende uværet i Norge på 200 år, og rammet kysten i Sør-Norge, og ikke minst Nordvestlandet aller hardest, og som førte til de største ødeleggelsene på enkelte deler av Vestlandet siden 2. verdenskrig. Denne orkanen (en kategori 3-orkan) rev med seg 50-60.000 bygninger, mye på grunn av den uvanlige vindretningen i tillegg til den enorme kraften - og traff da bygninger som tidligere hadde blitt forskånet fra uvær. Samlet økonomisk skade ble anslått til vel to milliarder kroner. Dette medførte da selvsagt også store investeringer for å bygge opp igjen alle bygningene som ble ødelagt.

Opp gjennom årene er det også en lang rekke stormer som har truffet landet på denne tiden av året – og det er selvsagt ikke unaturlig at dette rammer nettopp i jule- og nyttårshelgen – midt i perioden når vi er mest utsatt for ekstremvær.

Tirsdag viste det seg hvilke skader ekstremværet førte med seg, og heldigvis var ikke skadene så store som man kanskje først kunne frykte. Ingen personer skal heller ha kommet til skade.

Ekstremværet var til tider oppe i orkan styrke, som sørget for at mange trær falt over ende, tak og vegger på hus og bygninger løsnet, folk mistet strømmen, veier ble stengt i tillegg til at det rammet flytrafikken.

Stormen rammet som varslet aller hardest på deler av Vestlandet. Det kommer likevel til å komme skademeldinger fra Østlandet også. Vinden rammet også i øst, men størst skader i den delen av landet vil nok flomvannet føre med seg. Det kom allerede mandag kveld inn rapporter om skader på grunn av flom.