På Åpta camping mellom Farsund og Lyngdal har vinden snurret en campingvogn opp ned. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVed Borhaug på Lista ser folk på bølgene før ekstremværet Urd. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixEt grantre stoppet nesten opp trafikken mellom Farsund og Lyngdal på riksvei 43 etter at det blåste over veien. Politiet dirigerer trafikken mens veien ryddes. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Urd anses som over

Ekstremværet Urd er over på Vestlandet og østafjells, men flere kommer til å merke nattens vindkast, melder Meteorologisk institutt.

På Vestlandet sør for Stad minker vinden og bølgene minker.

Stormsenteret passerte Sør-Norge i løpet av natten.

Ekstremværet Urds herjinger gjorde rundt 70.000 mennesker strømløse på Vest- og Sørvestlandet, varsler Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Årsaken er stort sett trær som har falt over strømlinjene, sier avdelingsdirektør i Ingunn Åsgard Bendiksen i NVE.

Det er Hordaland som i størst grad ble rammet av strømbruddet, etterfulgt av Sogn og Fjordane og Rogaland. NVE melder at nettselskapene jobber med feilretting.

Urd slo inn over norskekysten mandag ettermiddag, og to steder blåste det til orkan styrke i 18-tiden.

Det var i Eigerøy ved Egersund i Rogaland, og Røldalsfjellet i Hordaland, der målepunktet ligger 1.370 meter over havet, at det ble målt orkan (over 32,6 meter i sekundet) i middelvind, vind målt over ti minutter.

Hassel sier at målingene mandag har stemt bra overens med det instituttet varslet 1. juledag. Også på Sotra ble det målt orkan styrke mandag kveld, med vindkast opp mot 45 meter i sekundet.

– Det har levd opp til forventningene, men det har så klart vært lokale variasjoner, sier Hassel.

Det var på forhånd varslet vindkast på 35 til 45 meter i sekundet på Vestlandet. På Østlandet var det ventet vindkast på mellom 25 og 35 meter i sekundet mandag kveld og natt til tirsdag.

Ekstremværet har også ført til store problemer for trafikken, både for biler, tog, ferjer og fly. Alle ferjesamband på Vestlandet ble innstilt, og også tog- og flyforbindelser er kraftig redusert. De fleste fjelloverganger har holdt stengt, og trær som har blåst ut i veien skaper trøbbel for trafikanter.

Uværet har allerede satt sine spor på Østlandet. Langs Oslofjorden meldes det om økt vannstand, og blant annet i er to gater stengt i Sandefjord på grunn av flom, skriver Østlands-Posten.

På Hvaler i Østfold var det tidligere mandag varslet en vannstand på 171 centimeter, over én meter høyere enn hva som er vanlig, ifølge Fredriksstad Blad.