Larvikitt sikrer kvikkleiresone langs Numedalslågen

Nå er sikring av en omfattende kvikkleiresone langs Numedalslågen i Larvik ferdigstilt. I arbeidet er det blant annet brukt verdensberømt Larvikitt fra lokale steinbrudd.

Entreprenørsamarbeidet Mortensen og Sandnes DA valgte NCC som leverandør av steinmaterialer og fyllmasse når de på høsten 2015 startet sikringsarbeidet av en omfattende kvikkleiresone langs Numedalslågen i Larvik. Nå er endelig arbeidet til en verdi av 23 millioner kroner ferdigstilt.

Sikringsarbeidet er en del av Larvik kommunes fremtidssatsning innen bolig- og næringsutvikling hvor elvebredden nå blant annet består av tur- og fritidsområder. Arbeidet ble utført av Mortensen og Sandnes DA som er et samarbeidsprosjekt hvor Vestfold-entreprenørene Kaare Mortensen AS og H. K. Sandnes AS sammen opprettet et DA-selskap så de kunne ta på seg større jobber i distriktet.

- Ingen har tidligere hatt mulighet eller tillatelse til å videreutvikle dette området. Jobben som er blitt gjort her nå har åpnet for videreutvikling av områd

et i henhold til Larvik kommunes fremtidsvisjoner, sier Martin Brathagen, prosjektleder hos Kaare Mortensen AS i en pressemelding.

Verdensberømt Larvikitt fra lokale steinbrudd

Pris, nærhet og leveringsdyktighet på uvanlige fraksjoner som NCC produserer, var avgjørende for valget av steinleverandør og utførelse av arbeidet. Totalt ble det fraktet over 100 000 tonn stein fra de lokale steinbruddene som begge driftes av NCC.

Ronny Sørås, leder ved NCC Hedrum og Tjølling pukkverk.

Ronny Sørås, leder ved NCC Hedrum og Tjølling pukkverk opplyser at steinleveringen krevde spesiell sertifisering og godkjenning fra NVE da steinen skulle gå til sikring av en spesielt utsatt kvikkleiresone i tett bebyggelse:

- NCC fikk spørsmål om steinlevering hvor vi laget en egen prosedyre basert på en eksisterende sertifisering for stein til kystsikring. Det eksisterte ikke en egen sertifisering på akkurat de fraksjonene og bruksområde som denne steinen skulle brukes til så vi rett og slett utviklet vår egen. Det endte med at NVE besøkte oss her på Hedrum for å lære hvordan vi tok ut stein og ble imponert over arbeidet vi gjorde, sier Sørås stolt.

Ekstreme vinterforhold

Ifølge Brathagen var det gode samarbeidet mellom steinleverandøren og entreprenøren avgjørende for gjennomføringen av prosjektet.

- NCC har vært dyktige til å fremskaffe stein og levere i tide tross utfordrende tidsfrister som dukket opp underveis. Vi er stort sett fornøyde med arbeidet de har gjort, sier Brathagen.

Gjennomførte arbeid i Lågen under ekstreme forhold under vinteren i fjor

- Vi er stolte av medarbeiderne våre. De sto midt ute i elva i bitende kulde og var med på å sørge for at jobben ble gjort riktig. I tillegg har det vært utfordringer med å jobbe så nært et vassdrag med tanke på miljøkrav når det gjelder å ta vare på laksen og elvemuslingene i elven, avslutter Brathagen.