Stolt historie til norske husprodusenter

Mange har et inntrykk av at ferdighusene ble etablert som konsept på 1960-70-tallet i Norge - men slik var det slett ikke. De første leverandørene etablerte seg allerede på slutten av 1800-tallet og kan se tilbake på en stolt og spennende historie.

Norske ferdighusprodusenter var nemlig tidlig ute, blant annet med de såkalte sveitservillaene. Rundt 1880 så flere fabrikker dagens lys, og de bygde seg opp som relativt store produsenter av ferdighus - og husene ble levert en rekke steder rundt om i landet. Men det kanskje mest interessante er at de vokste seg opp som store aktører innen eksport. Flere av datidens store ferdighusleverandører, som Jacob Digre i Trondheim, Strømmen Trævarefabrik og ikke minst M. Thams & Co i Orkanger, eksporterte til store deler av verden i den tidlige fasen. Selvsagt gikk en del til nærområdene, men det ble også solgt ut hus til Europa, USA, deler av Asia og ikke minst Sør-Amerika. Eksporten fikk god drahjelp av suksessen de norske aktørene til kunne vise til med sine hus på Verdensutstillingen i Paris i 1889. Senere har flere aktører både kommet og gått - men det har hele veien vært mange selskaper i markedet.

En av aktørene som har vært i husmarkedet gjennom en årrekke, er det som i dag heter Skanska Husfabrikken. De rundet nylig 70 år - og det er ikke få enheter som har rullet ut av dørene der opp gjennom årene. I starten fikk de en sentral rolle i gjenoppbyggingen av Finnmark etter krigen, og de var tidlig ute med å produsere ferdige gulv, vegger og tak i elementer som kunne settes sammen på byggeplass. De jobbet i starten med mindre boliger og jobbet lokalt - men etter hvert utvidet de både produktspekteret og begynte med eksport. De senere årene er de blitt en stor aktør innen modulbygging, og har opplevd en enorm vekst. Dette er symptomatisk med utviklingen vi ser innen dette markedet. Stadig mer blir gjort ferdig før det kommer ut på byggeplass – og dette er en utvikling som bare vil øke på i årene fremover. De aktørene som lykkes innen denne delen av næringen vil kunne gå spennende tider i møte.

Husprodusentenes popularitet har vært stor i Norge - selv om produksjonen selvsagt har variert noe. I dag finnes det en lang rekke leverandører rundt om i landet som har levert mange boligdrømmer. Opp gjennom årene har leilighetsbyggene selvsagt tatt over en stor del av markedet, men fortsatt holder eneboligmarkedet seg godt i Norge, ikke minst om vi sammenligner oss med andre land. Det kommer selvsagt av at det fortsatt er relativt bra med tomter tilgjengelig utenfor de store byene og tettstedene - samt at det er gode incentiver i Norge til å skaffe seg egeneide boliger.

Hvordan utviklingen blir fremover, kan ingen si med sikkerhet. Det vil opplagt bli enda mer av delte boliger, rekkehus og ikke minst leiligheter. Urbaniseringen skyter stadig mer fart i Norge, og da må det bygges tettere på mindre arealer. Vi har nok også bare sett begynnelsen på hva vi kan kalle standardisering og bruk av elementer og moduler. Norske selskaper var pionerer innen ferdighus, og det er viktig å ta vare på denne arven fremover når nye konsepter skal etableres og videreutvikles. Kanskje norske selskaper igjen kan bli en stor eksportør innen dette markedet?