Bypakke for Nord-Jæren ett skritt videre

- I tråd med ønsker og vedtak fra lokale folkevalgte myndigheter har vi lagt frem forslag om finansiering av en bypakke for Nord-Jæren i Rogaland, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Pakken vil omfatte prosjekter og tiltak i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg kommuner.

Samtidig får Statens vegvesen mandat til å starte forhandlingene med lokale myndigheter om en byvekstavtale for Nord-Jæren. Byvekstavtalene er en sammenslåing av bymiljøavtalene og byutviklingsavtalene, og skal gi bedre samordning av areal- og transportpolitikken i byområdene.

- Det er viktig å bygge ut god transportinfrastruktur i og rundt de store byene. Vi må bidra til at folk kan komme seg trygt og effektivt til sine ulike gjøremål, samtidig som vi reduserer miljøskadelige utslipp og støy, sier Solvik-Olsen. Gjennom bypakker ønsker man å utvikle transportløsninger som gjør folk mindre avhengig av bil ved at de får bedre alternativer, samtidig som næringstransport får bedret sin fremkommelighet.

Det kreves til dels store investeringer i ny infrastruktur for å skape bedre og mer mangfoldige transportløsninger. For å støtte opp om dette vil staten derfor dekke 50 prosent av prosjektkostnadene for et sammenhengende bussystem på Nord-Jæren. Det ble i den sammenheng nylig gjennomført et teknologiseminar hvor man så på alternative løsninger for nullutslippskjøretøy i bussektoren.

- Kommuner og fylkeskommuner må på sin side legge til rette for at flere velger å reise kollektivt, sykle og gå. En målrettet arealpolitikk vil være særlig viktig for en slik utvikling, slik at man utvikler byene slik at transportbehovet kan reduseres, understreker Solvik-Olsen