Riktig og viktig beslutning rundt vareinformasjonen i NOBB

Beslutningen som styret og ledelsen i Norsk Byggtjeneste har fattet med å tilgjengeliggjøre vareinformasjonen i den enorme varedatabasen NOBB, vil kunne vise seg å få stor betydning for det videre digitaliseringsarbeidet i byggenæringen.

Norsk Byggevarebase (NOBB) er bygd opp gjennom flere tiår og inneholder nå over 900.000 ulike produkter. Her har Norsk Byggtjeneste og byggevareprodusentene gjort en kjempejobb - basen inneholder mye nyttig informasjon. Det har den senere tiden vært en del diskusjon rundt hvem som bør ha tilgang til å benytte innholdet og hvem som eier informasjonen i basen. Denne uken fattet Norsk Byggtjeneste beslutningen om at alle får kostnadsfri tilgang til vareinformasjonen som er tilgjengelig i varedatabasen. Dette innebærer at brukerne gis adgang til å benytte hele informasjonsbredden i basen, bortsett fra indekspris.

Denne avklaringen er det mange i byggenæringen som har ventet på, og det har kommet inn flere positive reaksjoner rundt beslutningen som er tatt. På kort sikt vil Byggtjeneste kunne miste inntekter de tidligere har hatt - men tiden vil nok helt klart vise at dette var en riktig og viktig beslutning. I den nye brukeravtalen, som alle som henter ut informasjon fra basen må signere, slås det også klart fast at det er den enkelte vareeier som eier sin egen vareinformasjon i NOBB-databasen.

Det at nå NOBB åpnes opp vil i stor grad være med å styrke produktet. Nå kan den norske byggenæringen konsentrere seg om å bygge opp og styrke denne basen, og bidra til å gjøre den bedre og enda mer komplett. Ved at produsentene ikke blir nødt til å legge inn omfattende informasjonen i flere tilsvarende baser, vil aktørene spare både tid og penger.

Vi tror det bare var et spørsmål om tid før man ville gi fri tilgang til varedatabasen, men diskusjonen som har oppstått rundt eierskap til informasjonen i basen, har helt sikkert ført til en fortgang i dette arbeidet og det er bra for alle parter at man nå fant frem til en slik løsning. Den burde gagne alle.

Denne omleggingen av forretningsmodellen for NOBB vil helt klart kunne vise seg å bli et viktig ledd i det videre arbeidet med å digitalisere næringen. Informasjonen som finnes i basen er viktig for å kunne sikre en strømlinjeformet vareflyt, og ikke minst vil den utvidede tilgangen nå åpne opp for andre utviklere som vil kunne skape nye spennende produkter og applikasjoner. De vil være helt avhengige av denne informasjonen for å kunne lykkes. Styret og ledelsen i Norsk Byggtjeneste kom dermed med en skikkelig førjulspresang til aktørene i bygg og anlegg - og vi håper næringen tar godt vare på gaven.