Gigantprosjekter realiseres

Nye boliger er som kjent mangelvare i og like rundt hovedstaden. I løpet av de siste par dagene er det kommet opp to gigantprosjekter som skal realiseres i løpet av noen år - som samlet sett vil kunne by på flere tusen nye boliger.

Blant annet har Selvaag Bolig i samarbeid med Trond og Frederik Mohn sikret seg noe av de det beste tomtearealet Fornebu har å by på. De betalte rundt 1,55 milliarder kroner for tomten på 80 mål hvor det skal bygges ut rundt 2.000 boliger, med en samlet salgsverdi på rundt ti milliarder kroner.

Nå har også AF Gruppen og Oslo S Utvikling sammen besluttet å gå inn i eksklusive kontraktsforhandlinger med mål om at AF Gruppen skal bli OSUs entreprenørpartner for utbyggingen av Bispevika. Mer sentralt i Oslo får det nesten ikke blitt – og her er det snakk om utbygging av rundt 1.300 boliger, i tillegg til næringslokaler. Disse to utbyggingene alene vil dermed altså tilby markedet 3.300 boliger. Dette er selvsagt utbygginger som vil gå over lang tid – men som vil bli viktig for utviklingen av boligmarkedet i hovedstaden i årene fremover. Det er ikke veldig mange aktører som har mulighet til å ta slike løft, men det finnes likevel flere som er villige til å satse i et boligmarked med ekstrem etterspørsel og et prisnivå vi tidligere ikke har sett. Dermed vil vi også kunne se at aktører som tradisjonelt ikke har væt en del av dette markedet ser muligheter for god avkastning – selv om selvsagt risikobildet og tidshorisonten i slike utbygginger kan by på viss mengde usikkerhet - selv i dagens marked.

Fremover vil det komme flere store utbygginger i hovedstadsområdet og det er selvsagt også nødvending om byen skal kunne vokse videre. Noe frem i tid er planen at NRK skal over i nye og mer moderne lokaler i Osloområdet – og dermed åpner det seg et kremområde på Marienlyst. Her råder de over et stort tomteareal, som selvsagt egner seg perfekt for boligutvikling. Det er tidligere estimert at det kan komme rundt 1.400 boliger her. Få andre områder i hovedstaden kan skilte med en slik beliggenhet. Det vil selvsagt ikke bli billig å slå kloa i dette området – og det er kun en håndfull aktører som kan ta et slik løft både alene og sammen med andre. En aktør som helt sikkert er mer enn interessert i en slik satsing er selvsagt Obos – som stiller med finansielle muskler få, om noen, kan matche. Andre som tidligere har sagt seg interessert er Selvaag Bolig – men det finnes også flere som nok ønsker å se nærmere på Marienlyst - spesielt de som ikke nådde opp i kampen om arealet på Fornebu.

Når man skal bygge ut så store områder for boliger som vi her snakker om, er det selvsagt helt essensielt at man ser på slike utbygginger i en større sammenheng og ser på transport inn og ut av utbyggingsområdene. Med så mange nye boliger må det legges til rette for gode kollektivmuligheter. På Fornebu vil dette forhåpentligvis sette ytterligere fart i den etterlengtede Fornebubanen. En slik storstilt utbygging kan ikke gjennomføres uten gode planer for oppbygging av gode infrastrukturløsninger.

For oss i byggenæringen blir det selvsagt spennende å se hvordan de vil angripe disse store utbygningene og i hvilken takt det vil bli bygd ut. Ingen av de tre nevnte prosjektene vil nok kunne tilby boliger i budsjettklassen – men markedet er opplagt til stede for gigantutbyggingene.