Illustrasjonsfoto

- Grunnløse påstander om E18 Tvedestrand-Arendal

Advokatfirmaet Grette DA ble engasjert av Nye Veier for å gjennomgå anklagene i det anonyme brevet som Skanska oversendte til Nye Veier 8. desember. 

Grette har nå gjennomført dybdeintervjuer med alle som har deltatt i evalueringsarbeidet og med fem av de som på grunn av habilitetsforhold ikke fikk delta i evalueringsprosessen.

– Vi vil i løpet av inneværende uke utarbeide en rapport til Nye Veier som oppsummerer resultatet av undersøkelsen. Hovedkonklusjonen er at vi ikke har funnet grunnlag for de påstandene som er fremkommet i det usignerte brevet, sier advokat Sigurd-Øyvind Kambestad i en melding fra Ny Veier.

Grette har overfor intervjuobjektene gjort det klart at Nye Veier ønsker at alle eventuelle kritikkverdige forhold ved den evalueringsprosessen som er gjennomført kommer frem.

- Oppfordret til å snakke åpent

– Vi har oppfordret alle til å snakke åpent og ikke holde tilbake opplysninger. Vi har dessuten vist til varslervernet i arbeidsmiljøloven for å poengtere at de vi har snakket med skulle kunne komme med kritikk uten å risikere gjengjeldelse, sier advokat Thorkil H. Aschehoug.

I meldingen fra utbyggingsselskapet heter det at Grette har poengtert at påstandene i det anonyme brevet er udokumenterte. I tillegg støttes det ikke av noen av intervjuobjektene.

– Heller ikke det skriftlige materialet vi har gjennomgått gir grunnlag for støtte for påstandene, sier advokat Kambestad. 

Funnene blir oppsummert slik:

– Det er ingen ansatte som kjenner seg igjen i fremstillingen av prosessen som kommer fram i brevet. De gir uttrykk for at habilitetsvurderingen har vært saklig, grundig og god. Grette finner ikke grunnlag for påstanden om at Nye Veier har akseptert dårlige løsninger som gir høye vedlikeholdskostnader. Det er riktig at Nye Veier har akseptert løsninger som krever nye reguleringer, men dette har imidlertid selskapene vært kjent med som en del av prosessen. Det er ikke riktig at selskapene har fått forskjellig informasjon og ulik mulighet til å justere anbudene. Det er ikke riktig at «alle» visste om prisene. Samtlige Grette snakket med har tilbakevist at de selv eller andre i deres gruppe har delt innhold fra tilbudene med andre selskaper.

- Gjennomført godt arbeid

- Nye Veier har vært igjennom en todagers verifikasjon av våre arbeidsprosesser og prosedyrer for evaluering av tilbud. Vi har fått bekreftet at våre medarbeidere har gjennomført et godt arbeide i forbindelse med innstillingen og endelig valg av entreprenør på E18 Tvedestrand-Arendal, sier adm. dir. Ingrid Dahl Hovland i en kommentar til Byggeindustrien.

Hun peker på at det har vært viktig å ta tak i påstandene, som kom gjennom et anonymt brev, med en gang og gjennomføre en grundig verifikasjon av arbeidet som er gjennomført.

- Det er viktig for meg å presisere at selskapet har lagt opp til ryddige prosesser og at vi har fått god tilbakemelding på det fra bransjen og aktørene som har deltatt i konkurransen. Vi mener vi nå kan legge dette bak oss, og komme i gang med veibygging, sier Dahl Hovland.