Asfaltdalen

Veidekke-fabrikk har satt asfaltrekord

Veidekkes asfaltfabrikk i Moss har satt norgesrekord i asfaltproduksjon. Nå skal samme fabrikk redusere C02-utslippene med 90 prosent.

Asfaltfabrikken i Moss er den første til å produsere over 300.000 tonn asfalt i løpet av ett år.

- Vi har lokale og flinke medarbeidere der som har jobbet med kontinuerlig forbedring i lang tid, og dette gir nå resultater, sier kommunikasjonssjef Helge Dieset i Veidekke.

Nå har fabrikken i tillegg startet å produsere såkalt lavtemperaturasfalt, som skal redusere CO2 -utslippene med 90 prosent fra neste asfaltsesong.

Sammen med Veidekkes asfaltfabrikk i Stange, er nemlig Moss-fabrikken først ute med å bruke biopellets til produksjonen.

– Vi ønsker å være ledende på miljø i vår bransje, og gjør nå en rekke miljøtiltak over hele fjøla. Asfaltfabrikkene er der vi har størst utslipp, og blir derfor prioritert høyt. Vi starter nå i Moss og på Stange, men vurderer tilsvarende omlegginger flere steder, sier teknisk direktør Eivind Olav Andersen i Veidekke Industri i en pressemelding.

Fordi pelletsen er fornybar og erstatter forbrenning av fossilt karbon, vil omleggingen spare karbonkretsløpet for 8600 tonn CO 2 hvert år. Det utgjør 90 prosent av CO 2-utslippene fra dagens asfaltproduksjon i de to fabrikkene.

Bio Energy er leverandøren av pelletesen, og skal eie og drifte varmeanleggene som leverer energien til asfaltproduksjonen hos Veidekke.

– Dette blir de første asfaltfabrikkene i Norge som tar i bruk forstøvet pellets, og det vil overraske oss om ikke resten av asfaltbransjen følger etter. Vi er stolte av å være med på dette miljøprosjektet, sier daglig leder Odd Egil Reinås i Bio Energy.

Enova støtter leverandøren med til sammen 14,2 millioner kroner.