Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen møtte fagskoleutdannede Aleksander Olsen på veidekkes byggeplass i Bjørvika.Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.Aleksander Olsen (til venstre) og anleggsleder Christer Soløy i Veidekke.Direktør kompetansepolitikk, rekruttering og utdanning i BNL, Jørgen Leegaard.Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Legger 58 millioner i fagskoleløft

Regjeringen ønsker å bruke 58 millioner kroner i 2017 på å løfte fagskoleutdanningen i Norge.

Fredag la kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen frem stortingsmeldingen «Fagfolk for fremtiden» under en pressekonferanse på Veidekkes Diagonale-utbygging i Bjørvika i Oslo.

Les meldingen her.

– Fagfolk med yrkesfag- og fagskoleutdanning er viktige for å lykkes med omstillingen av norsk økonomi. Da må vi få mange nok til å velge yrkesrettede utdanninger fremover, uttaler statsråden.

Tall fra NHO viser at fire av ti bedrifter mangler fagskoleutdannet arbeidskraft, og melder om tapte oppdrag på grunn av dette. SSB anslår at Norge vil mangle nær 100.000 fagarbeidere i 2035.

I meldingen skisseres 50 tiltak som skal gjøre fagskoleutdanningene mer attraktive som et fullverdig yrkesrettet alternativ til universitets- og høyskoleutdanninger.

– Dette er starten på en satsing på fagskolene. Allerede før dette er vedtatt legger vi penger på bordet, og jeg mener forslaget om 58 millioner kroner viser at vi tar dette på alvor, sier Røe Isaksen til Byggeindustrien.

Nye rettigheter

Dette er de viktigste av de 50 tiltakene som foreslås:

  • Utviklingspott på 35 millioner kroner
  • Rett til å være del av en studentsamskipnad
  • Bedre overgang til universitets- og høyskoleutdanninger
  • Nytt nasjonalt opptakssystem
  • Ny tilskuddsordning for fagskoleutdanning
  • Ny kvalitetspris
  • Kartlegge og heve kompetansen blant fagskolelærerne
  • Bedre kunnskapsgrunnlag om fagskoleutdanningen
  • Treårig fagutdanning ved særlige tilfeller

I dag studerer litt over 15.000 studenter ved landets 94 fagskoler. I dagens system kan fagskolestudentene nyte langt færre goder enn andre studenter.

– Skal vi få flere til å ta fagskoleutdanning, må studentene bli hørt og verdsatt. Derfor vil vi gi fagskolestudentene stemmerett i styrene og støtte til utenlandsopphold. Vi vil også gi fagskolene rett til å være del av en studentsamskipnad, slik at studentene får tilgang til studentbolig og andre velferdsgoder, sier Røe Isaksen.

God melding

Direktør kompetansepolitikk, rekruttering og utdanning i BNL, Jørgen Leegaard, sier til Byggeindustrien at fredagens stortingsmelding utgjør et velkomment løft fra regjeringens side.

– Her har statsråden levert. Han har vært djerv og levert det partene har ønsket av tiltak. Spesielt viktig synes vi det er at fagskolepoengene gjøres om til studiepoeng, at det legges opp til at enkelte fagskoleløp utvides til tre år, og vi er veldig fornøyde med finansieringsmodellen som det legges opp til. All ære til regjeringen og til statsråden for dette. Nå har vi alle muligheter til å gjøre fagskolen til den videreutdanningsveien som den kan bli, sier han.

Viktig kompetanse

På Veidekkes byggeplass møtte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen blant andre stikningsingeniør Aleksander Olsen.

Olsen er foreløpig eneste fagarbeider med fagskolebakgrunn på Diagonale-utbyggingen, men han forteller at han også har fire kolleger på prosjektet som tar fagskoleutdanning på kveldstid.

– I Veidekke blir vi verdsatt, sier han til Byggeindustrien.

Anleggsleder Christer Soløy understreker at han er glad for å ha den fagskoleutdannede ingeniøren på plassen.

– Oftest må stikking bestilles av betongteamene, men Aleksander har selv bakgrunn fra betongfaget, så han ser selv når han trengs. De som har gått fagskole fyller gapet mellom bas- og håndverkersiden og funksjonærsiden i et prosjekt, forklarer han.