<p>Byggegjerde er signert Gilles & Cecilie på oppdrag av Stor-Oslo Eiendom og går langs utløpet av Akerselva på Paulsenkaia. Foto: Trond Joelson</p>Byggegjerde er signert Gilles & Cecilie på oppdrag av Stor-Oslo Eiendom og går langs utløpet av Akerselva på Paulsenkaia. Foto: Trond JoelsonByggegjerde er signert Gilles & Cecilie på oppdrag av Stor-Oslo Eiendom og går langs utløpet av Akerselva på Paulsenkaia. Foto: Trond JoelsonByggegjerde er signert Gilles & Cecilie på oppdrag av Stor-Oslo Eiendom og går langs utløpet av Akerselva på Paulsenkaia. Foto: Trond JoelsonByggegjerde er signert Gilles & Cecilie på oppdrag av Stor-Oslo Eiendom og går langs utløpet av Akerselva på Paulsenkaia. Foto: Trond Joelson

Se kunsten innta byggegjerdene

Et byggegjerde markerer fremdeles et avstengt område, men benyttes av stadig flere til kunstformidling eller som en informasjonsplattform.

– Vi har valgt å finansiere permanent kunst i boligprosjektene våre tidligere, men for andre gang velger vi nå å utsmykke et midlertidig byggegjerde med kunst, sier prosjektansvarlig og partner Geir Johnsen i Stor-Oslo Eiendom, om byggegjerdet for boligprosjektet Munch Brygge.

Stor-Oslo Eiendom er en av flere utbyggere som velger å utsmykke de tidligere grå og lite innbydende byggegjerdene med kunst eller informasjon. ­På Løren fikk utbyggeren ros av lokalpressa og naboene som mente at prosjektet Brødfabrikken hadde Oslos peneste byggegjerde.

Mye på kontinentet
Olav Selvaag var en av de aller første utbyggere som bidro med kunstprosjekter, gjerne i form av bronsestatuer når boligprosjektene er ferdige.

– Bruk av veggmalerier er en mye mer brukt kunstform på kontinentet, og vi er heller ikke de første her i landet som gjør dette, sier Johnsen, og viser blant annet til byggegjerdene som Statsbygg har latt anerkjente kunstnere dekorere rundt byggeplassen for det nye Nasjonalmuseet.

– Et annet godt eksempel er Stortingets kontorutvidelse på Wessel plass, der byggegjerdene inneholder store fotografier og informasjon om prosjektet og om eiendommens historie.

Byggegjerdet for Munchs Brygge på Paulsenkaia ligger langs østsiden av Akerselva og er 70 meter langt. Tolkningen av Munchs Livets dans, Stemmen og Skrik er gjort av det Londonbaserte kunstnerparet Gilles & Cecilie.

– Gilles & Cecilie er anerkjente kunstnere som jobber over hele verden, og har arbeidet med kunst for oss på flere av våre tidligere boligprosjekter. Nå jobbet de hos oss i en fire ukers periode i et av våre lokaler der arbeidet ble utført, før kunstverket ble transportert ned til byggeplassen og montert der, forklarer Johnsen. Byggegjerdet blir stående til høsten 2018.

Utfordrer andre
– Utbyggere og entreprenører bør gi noe tilbake til nabolaget når vi gjennomfører våre prosjekter og med det påfører omgivelsene både støv- og støy i tillegg til økt trafikkbelastning. Byggegjerdene har tradisjonelt ikke vært noe estetisk gave til nabolaget. Nå tillater vi oss å benytte disse flatene til kunst i det offentlige rom – i et område der det er svært høy byggeaktivitet. Og at dette blir godt mottatt av publikum er det ikke tvil om sier Johnsen og viser til VisitOslo sin Instagram konto.

– Vi i Stor-Oslo Eiendom vil utfordre andre utbyggere og entreprenører til å gjøre det mer spennende og hyggelig rundt sine byggeplasser, gjerne i form av utsmykning på byggegjerdene, avslutter Johnsen.