Rambøll: - Avløpsnettet er på vei rett i dass

- På FNs offisielle toalett-dag må det være lov å rope varsko om at det norske avløpsnettet er på vei rett i dass, sier Rambølls vanningeniør, Ragnhild Nordmelan. Det er store kvalitetssprik i kommunene.

19. november er den internasjonale do-dagen, en dag for å øke bevisstheten, og inspirere til handling, for å takle den globale sanitærkrisen. I dag mangler rundt 2,4 milliarder mennesker gode sanitære forhold, noe som ikke bare er en trussel mot liv og helse, men som også hindrer utvikling.

- Do-dagen gir det oss en gylden mulighet til å reflektere over egen situasjon. Faktum er at vi, i ett av verdens rikeste land, har et avløpsnett som mange steder har gått ut på dato, mener vann-eksperten.

- Et eksempel er at utskiftingstakten på avløpsnettet for hele landet er på 0,57 prosent. Avløpsledninger som legges i dag har en levetid på 100 år. Det vil si at hele ledningsnettet er skiftet ut etter 175 år. Her har vi en åpenbar logisk brist, påpeker Nordmelan.

Tilstandskarakter 2
Rapporten State of the Nation, som Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) står bak gir kommunale avløpsanlegg tilstandskarakter 2. Dette er ingen endring fra tidligere status i 2010. Framtidssikringen blir karakterisert med negativ utvikling mot 2024. For lav bemanning i kommunene er en av årsakene til det store etterslepet.

Stort sprik i kommunene
En annen rapport utført for Norsk Vann ser på 83 kommuners VA-tjenester. Her kommer det frem at avløpsnett mange steder er under pari. – 52 prosent av innbyggerne er tilknyttet anlegg der rensekrav ikke er oppfylt. Dette betyr at store mengder urenset, eller for dårlig renset, avløpsvann føres til vassdrag og sjø, forteller Ragnhild Nordmelan.

Hun avslutter med en oppfordring. - Husk av avløp ikke fikser seg selv. Det må prioriteres.