Solstrandvegen

På Hauge i Os er det ført opp tre særpregete leilighetsbygg beliggende i flotte uteområder, med til sammen 36 leiligheter.

FAKTA

Sted: Os

Prosjekttype: Nybygg, bolig

Bruttoareal: Ca 5.000 kvm

Tiltakshaver: Solstrandvegen AS / OBOS Stor-Bergen

Totalentreprenør: Leigland Bygg

Arkitekt: ABO Plan og Arkitektur

Landskapsarkitekt: Norconsult og Lunde Hagedesign

Rådgivere: RIB: Holst & Valen l RIBr: SBS Consult l RIEnergi: Miljøconsult l Uavh kontroll: H2 Byggeteknikk

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Innmålings-
tjenester l Grunnarbeider: Entr l Ferdigbetong: Borgen Betong l Q-dekke: Lindab l Stålarbeid: Line Tools l Taktekking: Kønig & Nesse l Vinduer og balkongdører: Nordan l Dører: Bygg 1 l Maler: Malermester Hjelle l Parkett: Geitanger bygg l Mur og flis: Fyllingen Flis & Mur l Rørlegger og sprinkler: Skåtun Rørleggerforretning l Elektro: Fusa Elektro l Ventilasjon: FBT Ventilasjon l Heiser/løfteplattformer: Schindler Stahl Heiser l Branntetting: Brannsikring l Lås og beslag: Låsservice l Kjøkken: Sigdal Kjøkken l Tårnkran: Kranringen l Byggevarer: Leigland Bygg l Maskinutleie: Flex Leie

Medregnet underjordisk parkeringsanlegg har Solstrandvegen et samlet areal cirka 5.000 kvadratmeter. Prosjektet er tegnet av ABO Plan og Arkitektur og ført opp av Leigland Bygg i en i totalentreprise. Tiltakshaver er Solstrandvegen AS.

Grunnarbeidene startet høsten 2014, og de siste leilighetene ble overlevert i oktober i år.

De 36 leilighetene har en størrelse som varierer fra 50 til 155 kvadratmeter.

– Standarden er høy, forteller prosjektleder Arvid Johnsen i Leigland Bygg. Kjøperne hadde muligheter for tilvalgsløsninger.

Både leiligheter og uteområder har universell utforming, og alle leilighetene har egne balkonger eller terrasser (noen har to) og solforholdene er gode. Alle leilighetene har også egen biloppstillingsplass i parkeringsanlegget. Noen har også kjøpt plass utenfor byggene.

Fra leilighetene er det utsikt over Bjørnafjorden og mot Fusa og Tysnes.

Sivilarkitekt Signe Mossige i ABO Plan og Arkitektur forteller at tomten bader i sol og har utsikt i alle himmelretninger.

– Valget falt derfor på tre punkthus der alle leiligheter har lys fra minst to sider. Den oppbrutte formen gir mulighet til å fordele godene. De aller fleste leilighetene har sjøutsikt samt flere valgmuligheter når det gjelder privat uteoppholds-
areal. I tillegg er det opparbeidet et utomhusanlegg med variert innhold og ulike valgmuligheter for aktivitet. Utfordring med støy fra Hatvikvegen ble løst ved å trekke hovedsoverom på utsatt fasade ut fra bygningskroppen og lage en skjermet og støyfri luftebalkong i tillegg til vinduer med utsikt, sier Mossige.

Prydverdi

Uteområdene er pent opparbeidet og består av plener, busker, trær, belysning, sittegrupper, gangstier og lekeplasser.

Gartner Ingrid Lunde i Lunde Hagedesign forteller at uteområdene ved Solstrandvegen har mange ulike planter som blomstrer fra tidlig til seint på året.

– Beplantningen gir prydverdi gjennom hele året. Fargene på blomster er holdt i lilla, rosa og burgunder. Bladverket har ulike grønnfarger. For tiden har hagen høstfarger. Fargene på plantene er dels valgt ut for å passe sammen med fargene på byggene. Hagen er ikke flat og det er mange gangveier man kan se hagen fra. Vi har satt ned store trær slik at beboerne får effekt av dem med en gang. Hagen har også en vintergrønn hekk, sier Ingrid Lunde.

Lunde forteller at hagen i Solstrandvegen skal være lett å holde vedlike.

– Det blir viktig å holde ugresset borte de første årene. Etter noen år vil plantene ha vokst så tett at ugress ikke lenger er noe problem, sier Lunde.

Utfordringen i et slikt prosjekt er å tenke stort nok.

– Det er viktig å ikke bli for beskjeden i plantevalget. Det er også viktig å skape en helhet, slik at hageanlegget blir spennende og ikke rotete, sier Lunde.

Mørkbeiset trekledning

Tomten på Hauge er på cirka tre mål og har fjellgrunn. Tre leiligheter har radonduk mot grunnen. De andre ligger oppå parkeringsanlegget.

Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong og stålsøyler. Heisgruber er støpt vanntett. Takene er flate og bæres av q-dekker, og fasadene har stående mørkbeiset trekledning med innslag av hvite, røde og rødbrune Formica-plater. I leilighetene er det mye glass. Mange terrasser og balkonger har også glasstak. Alle leilighetene har parkett på gulv, hvite vegger, listefrie tak og vinduer og flislagte, plassbygde bad.

Rask tetting

Det er 25 cm isolasjon i vegger og i snitt 35 cm i tak - U-verdi for vinduer er 0,8. Trykktesting viser luftveksling godt under kravet.

– Taket ble tekket straks betongarbeidene var fullført, noe som reduserte faren for fukt i konstruksjonen, sier Arvid Johnsen. Byggene har aluminiumsbelagte trevinduer. Det er solreflekterende glass der det er behov for det og selvrensende glass der det er vanskelig å komme til for å vaske. Både leiligheter, fellesarealer og parkeringsanlegg er sprinklet. Prosjektet har søppelsug-anlegg med fire fraksjoner.

Solstrandvegen er prosjektert og bygget etter Tek10. Opp-varming skjer med viftekonvektorer basert på luft til vann varmepumpe (elektriske varmekabler på baderom). Beregnet netto energibehov per kvadratmeter per år er ifølge prosjektingeniør Håvard Lohne i Miljøconsult. 87,6 kWh. Leilighetene har balansert ventilasjon med et aggregat i hver leilighet. 


Flere prosjekter