Lonaparken bt 1

I Åsane har NCC Building ført opp første byggetrinn i Lonaparken, Norges første svanemerkede boligprosjekt.

FAKTA

Sted: Åsane

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Entreprisekostnad eks mva: 197 mill

Tiltakshaver: Bonava

Totalentreprenør: NCC Building

Arkitekt: Link Arkitektur

Landskapsarkitekt: Link Arkitektur Landskap

Rådgivere: RIB, RIV rør, RIBr, RIAku: Sweco Norge | RIV vent: Bygg og Ventilasjon | RIE: Bergen Elteknikk | RIVA: Cowi | RIEnergi: Link Teknikk & Miljø

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Exact l Grunnarbeider: Rivenes l Anleggsgartner: Wikholm l Asfalt: NCC Roads l Betongelementer, vegg og trapp: Con-Form Bergen l Betongelementer, HD og bæresystem: Spenncon l Mont av hulldekker: Bergen Montering l Gulvstøp: Hummervoll l Balkonger og rekkverk: Mip-Pol l Glass på balkonger: Jole Glass l Stålarbeid: Fana Stål l Taktekking: Fløysand Tak l Vinduer og dører: Lian l Blikkenslager: Fjell Blikk l Tømmer: Byggmester Markhus l Maler: RSV l Parkett: Parklettgruppen l Murer: Flis & Mur l Rørlegger: Arna & Åsane Rørleggerservice l Elektro: Bergen Elteknikk l Ventilasjon: Bygg og Ventilasjon l Brannsikring: Damsgård Brannsikring l Lås og beslag: Låsservice l Boss-sug: Envac l Kjøkken: HTH l Stillas: Stilltek l Mobilkran: Nordic Crane og Svanvik Transport l Transport og mottak byggavfall: Ragn Sells

– Vi har fått god hjelp av Svanemerket. Lonaparken danner grunnlaget for et byggesystem som kan brukes på nye boligprosjekter som NCC Building fører opp, sier prosjektsjef Heather Bergsland i NCC Building.

Materialvalg i første byggetrinn er dokumentert og materiallisten forhåndsgodkjent av Svanemerket i henhold til strenge kriterier. Det betyr at materialene er nøye vurdert i hele materialets livssyklus. Svanemerkede materialer skal også være bærekraftige og klimavennlige.

– Materialene i Lonaparken er også robuste og vedlikeholdsvennlige, ifølge Bergsland.

Administrerende direktør Anita Winsnes i Svanemerket ser på Lonaparken som et pionerprosjekt.

– Det er viktig at noen går foran. Svanemerkede boliger kan gi stor miljøgevinst, sa hun til Byggeindustrien ved byggestart.

197 millioner

Lonaparken er tegnet av Link Arkitekturs avdeling i Bergen for Bonava (tidligere NCC Bolig). Link-arkitekt Kari Kløve sier det har det vært svært hyggelig å jobbe med et prosjekt med høye miljømål.

– Vi har hatt stort fokus på gode detaljløsninger, spesielt for innsetning av vinduer og dører på lufttetting og kuldebro- reduserende tiltak, opplyser Kløve.

Ifølge Kløve har det arkitektoniske hovedgrepet først og fremst vært helhetlig tenking – hvordan man ønsket at området som vokser frem skal bli.

– Det var tidlig klart for oss at de beste bomiljøene er der man har variasjon både i alders- og samfunnsgrupper og arkitektonisk uttrykk og at det ville gagne dette området best. Leilighetstørrelsene varierer fra to etasjer «rekkehus» (duplex) og romslige 5-roms til nøkterne 2-romsleiligheter. Dette skaper et blandet bofellesskap fra enkel husholdning til familier, sier Kløve.

To L-former

Lonaparken byggetrinn 1 består av to L-former rundt et gårdsrom som etablerer fellesmøteplass med forhager, innganger og adkomst til parkering. Prosjektet har et urbant preg med åpne og inviterende kommunikasjonslinjer inn og ut av gårdsrommet, til nabofeltene og til park og vassdrag.

– Et av grepene var å løfte det ene hjørnet med to etasjer. Adkomsten har slik fått et spenstig uttrykk med en utkraget del på påler som leder en fra det urbane handlesenterlivet og inn i et rolig gårdsrom. Gjennom solstudier ble det beregnet hvor vi ville få størst gevinst ved å senke byggehøyden for å slippe lys inn i gårdsrommet. Samtidig gav dette en variasjon i fasaden og et «lettere» arkitektonisk uttrykk, opplyser Kløve.

Ulsetlona

Solforholdene er gode og alle leilighetene har egne terrasser eller balkonger (noen har terrasser eller balkonger på to sider). Alle leilighetene har biloppstillings-
plass i underjordisk parkerings-
anlegg (noen har to). Det blir ikke biltrafikk på bakkeplan inne i Lonaparken.

Parkeringsanlegget skal også brukes av beboerne i neste byggetrinn, som nå er under oppføring.

Bærende konstruksjon er i betongelementer. Takene er flate, isolert og tekket med takbelegg. De to nederste etasjene er kledd med Kebony.

Videre opp er det hvit platekledning. Både Kebony og fasadeplater er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Inne i leilighetene er det parkett og flislagte bad. Det er også flis i trapper og inngangsparti.

92 prosent sortering

Det er 25 cm isolasjon i yttervegger og i snitt 40 cm i tak. Vinduene har en U-verdi på 0,8. Noen leiligheter er trykktestet og viser en luftveksling per time på 0,57. Det ble praktisert rent tørt bygg under oppføringen. Både leiligheter og fellesareal er sprinklet. På bakkeplan er det nedkast i flere fraksjoner til bossuganlegg. Sorteringsgrad for byggavfall er 92 prosent.

I begynnelsen skjedde arbeidet i første byggetrinn i samspillsentreprise, så i totalentreprise.

Byggetrinnet omfatter to blokker med totalt 101 leiligheter og har en entreprisekostnad på 197 millioner kroner eks mva.

Byggestart var i desember 2014, og første blokk ble overlevert 24. oktober i år. Neste blokk overleveres 21. november.

Leilighetene varierer fra 40 til 122 kvadratmeter og standarden er høy.

Ytterligere seks byggetrinn med cirka 450 boenheter skal føres opp i Lonaparken.

Tek10

Lonaparken er prosjektert og ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med vannbåren gulvvarme, basert på varmepumpe i varme-
sentralen til Horisont kjøpesenter på nabotomten. Leilighetene i Lonaparken er i energiklasse B. Alle leilighetene har balansert ventilasjon med et aggregat i hver leilighet. 


Flere prosjekter