Amfi Nordfjord

Johann Gjøringbø (fra venstre) i GK Inneklima, Asle Ronny Henden i Eid Elektro og Kjell Hovland i Skår VVS samlet i teknisk rom i bygget. De tre selskapene har inngått et teknisk entreprenørsamarbeid kalt Teamtek.

Et 6.500 kvadratmeter stort bygg som Åsen & Øvrelid er totalentreprenør for gjør Amfi Nordfjord på Eid til det største kjøpesenteret mellom Ålesund og Førde.

FAKTA

Sted: Nordfjordeid

Prosjekttype: Kjøpesenter

Byggherre: Olav Thon Gruppen

Arkitekt, landskapsarkitekt og ansvarlig søker:
Arkitektfirmaet Waage

Totalentreprenør: Åsen & Øvrelid

Kontraktssum: ca. 100 millioner kroner

Areal: 6.500 kvadratmeter

Rådgivere: RIB: iVest Consult l RIG: Norconsult l RIBr: Konsepta l RIV-vent og sprinkler: Riksheim Consulting l RIV-rør: Skår VVS l RIE: Eid Elektro

Underentreprenører og leverandører: Teknisk entreprenør: Teamtek (ventilasjon og SD-anlegg: GK Inneklima, elektro: Eid Elektro, VVS: Skår VVS) l Grunn- og utomhusarbeid: Volda Maskin l Glass/aluminium: Bolseth Glass l Taktekking: Skår-haug Taktekk l Maling, gulvlegging, flisarbeid: Fargerike Øvrebø Fargehandel l Betongelementer: Stryn Betongelementer og Spenncon l Gulvstøp: Solli Gulvstøping l Teglmuring: RK-Bygg l Betongleverandør: Nordfjord Betong

Samlet har senteret 11.500 kvadratmeter bygningsmasse etter at Veidekke var hovedentreprenør for første byggetrinn i 2005.

Det nye senteret er tegnet av Arkitektfirmaet Waage. Budsjettet for det 6.500 kvadratmeter store nye bygget som ble åpnet 20. oktober, er på litt over 100 millioner kroner, ifølge prosjektsjef i Thon Holding Geir Garte. Medregnet byggingen av butikkene ender man på rundt 200 millioner kroner. Bygningsmassen er eid 50 prosent av Coop Vest og 50 prosent av en lokal gruppering der brødrene Ivar og Bjørn Kåre Moen er sentrale. Moen-brødrene fører videre en 126 år gammel forretningstradisjon som startet med bestefarens gardinbutikk.

Med den siste utviklingen skifter senteret navn fra Moengården til Amfi Nordfjord. Den Olaf Thon-eide kjøpesenterkjeden tar over all drift. Amfi driver cirka 100 kjøpesenter rundt om i landet, og senteret på Nordfjordeid er et av 10-15 Amfi ikke eier selv.

Nordfjordeid er sentrum i Eid kommune med 6.000 inn-
byggere. Det er ikke åpenbart å bygge et så stort kjøpesenter her og få økonomi i det, men omlandet er stort. I løpet av en time i alle retninger kommer du til tettsteder som Måløy, Åheim, Selje, Volda, Ørsta, Ulsteinvik, Stryn, Sandane og Svelgen.

Vil bygge videre

Ifølge Garte signerte Amfi en utviklingsavtale med gårdeier i 2011/2012.

– Utfordringen har vært å få økonomi i det. Mye løste seg da vi ble enig med en boligutvikler om bygging av boliger i front. Det er også mulig å bygge boliger på taket, sier Garte.

Boligutvikler Dvergsdal & Sunde er allerede i gang med første trinn av boligprosjektet i sjøkanten kalt Sagaparken Panorama. 13 av 19 leiligheter i første byggetrinn er solgt. Totalt er det planlagt 50 boliger.

Amfi er et ledd i en storstilt satsing i strandsonen. Sagaparken med sandstrand var ferdig tidligere i høst – et kommunalt prosjekt til over 20 millioner kroner. Bygging av en kopi av verdens største vikingskip er startet, det skal få plass i vikingsenteret Sagastad som blir nabo til Amfi. Arkeologiske utgravinger har avdekket det største vikingskipet som noen gang er funnet et par hundre meter bortenfor – det såkalte Myklebustskipet. På toppen er det gitt kommunalt løyve til et seawalk-prosjekt med budsjett på 32 millioner, slik at cruisebåter kan legge til. Kaien er planlagt åpnet 1. mai 2017.

Det er med andre ord god driv i utviklingen i området som i stor grad er basert på utfylling i sjøen. Nå signaliserer Garte at de er klar til å bygge videre.

– Vi har lagt opp til bygging av såkalte Big Box-er som gjør at vi kan bygge videre på det opplegget vi har for blant annet fjordvarme. Vi har 3.000-4.000 kvadratmeter til med tomt som vi kan utvikle. Ingen ting er signert, men vi har interessenter. Den jobben starter nå.

Betong-bygg

Bjørnar Haveland i Åsen & Øvrelid har vært prosjektleder for det 6.500 kvadratmeter store bygget. Åsen & Øvrelid er et Førde-basert firma med cirka 100 ansatte som opererer med Sogn og Fjordane som primærområde.

– Vi var 35-40 arbeidere her når vi toppet i vår og sommer. Vi signerte en avtale om overlevering 19. oktober, og den holdt vi greit. Alt har gått som planlagt. Det er et standardisert bygg som er bygget på tradisjonell måte, mest i betong. Bæresystemene er plass-støpt, dragere og hulldekke er levert av Stryn Betong og Spenncon. Delevegger innvendig har overflater med malt gips, og alle fellesarealer er flislagt. Litt spesielt med bygget er det at det er brukt teglstein i front. All ære til gårdeier som har tenkt på arkitektur, at det skal se pent ut, og ikke bare bli en kasse, sier Haveland. Han karakteriserer bygget som et stort prosjekt for firmaet.

Mens Haveland selv har vært til stede 1-2 dager i uken, har Ove Holsen hatt det daglige byggeplassansvaret. Firmaet har også et annet stort prosjekt på stedet, et omsorgssenter som skal være ferdig til våren.

– Vi har en boligrigg med plass til 20 personer på fyllingen her, den blir stående til vi er ferdig med omsorgssenteret.

Teamtek

Også enda mer lokale aktører har vært sentrale i bygget. Eid har en næringsklynge der elektro og automasjon utgjør en sentral del. Eid Elektro er en del av dette miljøet, firmaet har ekspandert fra 15 til 70 ansatte fra 2002 til i dag, og forventer en omsetning på 102 millioner kroner i år. Sammen med GK Inneklima avdeling Førde og Skår VVS i Dale har Eid Elektro inngått et teknisk entreprenørsamarbeid kalt Teamtek. De har hatt ansvaret for alt som har med elektro, automasjon, ventilasjon og VVS. Det inkluderer sterkstrøm, svakstrøm, lys, stikkontakter, tavler, fiber, tele, brannalarm, innbruddsalarm, adgangskontroll, SD-anlegg (sentral driftskontroll), varmesentral, sprinkler, sanitær og ventilasjon. Ventilasjonssystemet har en kapasitet på 33.000 kubikk per time. Oppvarming og nedkjøling skjer gjennom fjordvarme, en metode lokale aktører har vært i front med å utvikle gjennom et selskap kalt nettopp Fjordvarme.

– Vi utfører tjenester som går over i hverandre. Alle våre systemer er knyttet sammen. Vi begynte samarbeidet i 2006 for å kunne levere felles tilbud. Det er enklere for hovedentreprenør å ha en aktør å forholde seg til enn tre. Nå opererer vi i hele Sogn og Fjordane. Planen er å utvide området, sier Asle Ronny Henden, leder for prosjektavdelingen i Eid Elektro og den som har vært teknisk koordinator for Teamtek på Amfi Nordfjord.

Teknisk er senteret meget avansert, ifølge Henden.

– Ifølge Amfi er dette et av de mest moderne senterne de har. Ingen ting er nedgradert selv om det ligger på Eid.


Flere prosjekter