En vital 200-åring

Statsbygg har fått en stadig viktige rolle i den norske byggenæringen, og fremstår i sitt 200. år som mer fremtidsrettet og profesjonell enn noen gang.

Forløperen til Statsbygg ble etablert allerede i 1816 – kun to år etter 1814 og det selvstendige Norge fikk sin fødsel. Det statlige kontoret var den gang selvsagt noe helt annet enn hva selskapet omfatter i dag.

Gjennom en Kongelig resolusjon i 1816 ble det oppnevnt en bygningskyndig konsulent for de offentlige bygninger, og valget falt på bergråd Christian Collett, og det var denne stillingen som er den første opprinnelsen til bygge- og eiendomsadministrasjon som gjennom forskjellige organisasjonsformer er blitt det Statsbygg vi kjenner i dag.

200-årsjubilanten har dermed vært gjennom en enorm utvikling opp gjennom alle disse årene. Det har væt en rekke både opp- og nedturer - og det er ingen selvfølge at Statsbygg skulle bestå i den formen vi kjenner i dag. Men en stadig mer profesjonalisering og heving av kompetansen i organisasjonen har ført til at Statsbygg i dag omtalens med helt andre bokstaver enn bare for et par tiår siden. Tidligere kunne det være en del kostnadsoverskridelser og tidssprekker – og mange medieoppslag med negativt fortegn. I dag er det lite av dette. Organisasjonen fremstår som en profesjonell byggherre, som helt tydelig har jobbet målrettet for stadig å bedre samhandling med hele næringen. Dette har de lykkes med – og er i dag en driver i utviklingen av hele næringen.

Det er selvsagt fortatt forbedringspunkter, men måten man jobber på nå høster mange godord fra næringens aktører.

Og selv om jubilanten har en rik historie å se tilbake på, er det også viktig at de først og fremst ser fremover – og det er noe organisasjonen gjør. De jobber målrettet med digitaliseringsarbeid, nye kontraktsformer, er visjonære i HMS-arbeidet og så videre. Som en stor offentlige byggherrer er det også viktig at de har en lederposisjon i denne typen arbeid, og dermed bidrar til å drive hele næringen fremover. Nettopp dette skal være en offentlig byggherres oppgave, i tillegg til å realisere det offentliges utbyggingsprosjekter. Hvordan Statsbygg opererer i markedet er i stor grad med på å påvirke hvordan denne delen av byggenæringen skal utvikle seg.

Det er ingen tvil om at Statsbygg har vært et viktig element i utviklingen av det moderne Norge vi kjenner i dag. Derfor er det heller ikke overraskende at det var mange som ville være med å feire jubilanten – på selskapets jubileumskonferanse. Hele 500 personer var påmeldt arrangementet.

De har stått bak realiseringen av en rekke essensielle samfunnsinstitusjoner - byggverk som har vært avgjørende for å både drifte og utvikle landet. Det er ikke få skaperverk utbyggeren har på samvittigheten - både av det mer kjente slaget – men vi skal heller ikke glemme de mange små byggene rundt om i landet som kanskje ikke så mange legger merke til, men som også har sine viktige funksjoner.