Tre finalister kjemper om å bli ”Norges beste vaktmester”

Vaktmesterne ved Kjølberg skole i Fredrikstad, Storhamar skole i Hamar og Kattem skole utenfor Trondheim er utvalgte som finalister i kåringen ”Norges beste vaktmester”.

I første del av Cramo sin kåring ble skoler, foreldre og elever over hele landet oppfordret til å fremme den de mener er Norges beste vaktmester. En jury hos Cramo har nå avsluttet en gjennomgang av de innsendte kandidaturene, og blant disse har man plukket ut tre finalister. De som kom igjennom nåløyet var Bård Selnes på Storhamar skole i Hamar; Anne Grethe Gramstad ved Kattem skole i Trondheim, og Frank Solvang ved Kjølberg skole i Fredrikstad.

- Artig

– Det er artig å være i finalen og jeg gleder meg stort til kåringen, sier Frank Solvang (56). Gressvikmannen har vært vaktmester ved Kjølberg skole i 20 år.

– Jeg er møbelsnekker i bunn, og det kommer godt med å være handy i denne jobben. Det beste med vaktmesteryrket er nok å ha god kontakt med kolleger og elever, føle at folk har nytte av og setter pris på den jobben du legger ned. Det er en krevende hverdag, men jeg er glad i jobben min, sier Frank Solvang i Kjølberg skole.

Anne Grethe Gramstad (32) har kun jobbet to år som vaktmester, begge på mottaksskolen Kattem i Trondheim. Gramstad har bakgrunn som telemontør, men ønsket en endring og trives nå svært godt som vaktmester.

– Jeg legger mye i at det skal være ryddig og fint på skolen. Å skape et trivelig miljø for alle er en viktig del av jobben – jeg jobber tross alt i et serviceyrke. Det beste med jobben er å bli satt pris på, at arbeidet du legger ned blir lagt merke til, og det føler jeg at det blir i på Kattem, sier Anne Grethe Gramstad.

Bård Selnes (51) er opprinnelig fra Trønderlag, men møtte kjærligheten i Hamar og ble boende i byen. Han har vært vaktmester på Storhamar skole i 16 år.

– Min arbeidsdag er veldig variert. For å gjøre en god jobb som vaktmester må man være allsidig – man bør kunne litt om alt fra snekring til data. Noe av det viktigste er at man er sosial, imøtekommende og løsningsorientert. Selv har jeg mye både med elevene og lærerne å gjøre, og jeg forsøker alltid å være så serviceinnstilt som mulig, sier Bård Selnes.

Viktig å hedre vaktmesterne

Med kåringen ”Norges beste vaktmester” ønsker nå Cramo å sette fokus på de som gjør alt for en bedre skolehverdag, sier salgs- og markedsdirektør i Cramo, Geir Paulsen.

– Vi vet at mange vaktmestere har daglige utfordringer med slitte lokaler, lave vedlikeholdsbudsjetter og høyt arbeidspress. Likevel står de på og yter det lille ekstra for å gi barn og ungdom en god skolehverdag. Vi ønsker å hedre denne innsatsen ved å finne den beste rollemodellen for vaktmestere i Norge i dag, sier Geir Paulsen.

Endelig vinner av ”Norges beste vaktmester” avgjøres i en avstemming på nett som er åpen for alle frem til 27. november. Vinneren offentliggjøres 5. desember.

Utover oppmerksomheten vil vinneren få med seg premier verdt 50 000 kroner som er øremerket bruk på egen skole.