Prisen på strøm fortsetter å stige

Det kalde været fortsetter, og det gjør også økningen i prisen på strøm. På to måneder har kraftprisen økt med 67 prosent.

På grunn av en kald høst økte kraftprisen i oktober med 40 prosent. Da lå prisen på 35 øre per kilowatt time, mot knappe 24 øre i september. Kulden de siste dagene har ført til at prisen har steget ytterligere og ligger på i overkant av 40 øre, skriver VG.

– Det tørre høstværet gjorde at vi ikke fikk påfyll i magasinene, og det drev prisene opp. De siste dagene har kulden gjort at vi har brukt mer strøm, og det har gitt prisene enda et lite spark oppover, sier kraftanalytiker John Brottemsmo i kraftmeglerselskapet Bergen Energi.

Brottemsmo ser ikke bort ifra at vi kan nå rekordprisene fra januar og desember i 2011. Da lå prisen per kilowatt time på 60 øre.

– Det er avhengig av kuldeperioden. Hvis det holder seg kaldt i fire uker, er vi der, sier han.

Situasjonen i Europa har også innvirkning på prisnivået her til lands. I Frankrike er mange kjernekraftverk for tiden stengt på grunn av vedlikehold, i tillegg til at det er kaldt. Det har ført til at prisen har nådd 90 øre per kilowatt time. Et så høyt nivå vil vi derimot ikke se i Norge, mener Brottemsmo.

– I Norge har Oslo-området de høyeste strømprisene, mens prisene er lavest i Nord-Norge, sier han.