Tid for endringer

Donald Trump har sagt han vil gjøre USA stort igjen - nå får han sjansen til å gjøre nettopp dette. Det største valgsjokket i moderne tid er et faktum.

Det skapte gjenklang over hele verden da Ronald Reagan ble valgt til president i 1980 - men det at Trump i morgentimene onsdag ble utropt til verdens mektigste mann er klart større begivenhet. De aller fleste ekspertene både i USA og utlandet har bommet grovt – de har ikke klart å få med seg stemningen blant den lavere hvite middelklassen i USA – de som ikke har vist igjen i meningsmålingene og de som vanligvis er flinke til å holde seg borte fra valglokalene – de har tydeligvis møtt opp i natt. De ser ut til å ha snudd Hillary Clintons trygge havn i det såkalte rustbeltet – det gikk nå i stor grad til Trump – og han er utropt til vinner. Det er selvsagt et enormt nederlag for Clinton – som ikke har klart å begeistre folket.

På nyåret skal dermed Donald Trump ta over styringen av et land som knapt har vært så splittet som nå – skillet mellom de som nå skal styre og de som tapte – er enorm – og det vil ta tid bygge opp igjen et slikt samhold. Det blir dermed en vanvittig vanskelig oppgave Trump nå skal ta fatt på, uten hverken politisk eller militær bakgrunn. Å leve opp til løftene han har kommet med er selvsagt umulig – men han vil forsøke – og mange er nå spente på hvordan dette vil slå ut. For i valgkampen, på begge sider, har det mer handlet om å rakke ned på den andre kandidaten i stedet for å vise frem sin egen politikk. Dermed vet vi svært lite av faktisk hva Trump i praksis står for – og hvilken politisk linje han vil legge seg på. Denne usikkerheten er nå den største frykten til mennesker over hele verden, og dette viste også igjen i pengemarkedene, som fikk en kraftig nedgang i morgentimene - før de krøp oppover igjen.

Det er også slik at Trump har med seg republikansk flertall både i kongressen og senatet – selv om alle langt ifra er Trump-patrioter her. Vi vil dermed kunne se en kraftig endring i amerikansk politikk i tiden fremover – hvor kraftig er vanskelig å spå. Men det vil føre til endringer – noe som også kan påvirke verdensøkonomien. Trump har tidligere gitt signaler om at han vil føre en mer proteksjonistisk politikk, som vil kunne endre bildet i verdensøkonomien, som igjen dermed vil kunne påvirke norsk økonomi, og da også den norske byggenæringen.

Det sies at folket får de lederne de fortjener. Vi får håpe Trump-administrasjonen vil få et annet uttrykk enn hva vi har sett gjennom valgkampen. Vi får håpe verdens mektigste mann plukker med seg en rekke gode rådgivere som vil påvirke til gode beslutninger. Månedene fremover vil gi oss langt flere svar – for i dag er det fortsatt flest spørsmål i horisonten.

Man skal ha respekt for demokratiske prosesser, og dermed respektere valget som er gjort av det amerikanske folket. Dette viser til fulle at valget i 2016 ble en protestvalgkamp. Mange har nå fått nok, noe dette valget til fulle viser. Det samme så vi med Brexit i Storbritannia. En stor gruppe av befolkningen, som tidligere ikke er blitt hørt, har fått nok. Det er denne gruppen som ikke har vist igjen hverken i den offentlige debatten eller i meningsmålingene, og som mange mener har vært glemt, som nå har vunnet frem.

Det er mange i denne gruppen, og USA som helhet, som nå håper de vil få det bedre – de setter sin lit til at Trump skal gjøre USA «great again». Tiden vil vise om det var falske håp – men utsiktene er ikke spesielt gode. I dag er det tid for ettertanke for establishmentet – i morgen begynner en ny hverdag.