– Sortere.no i LOOP har gjort det lettere for aktørene i bygg- og anleggsbransjen å orientere seg om forskriftene for avfallssortering, sier prosjektleder Sylvelin Aadland.

Avfallssortering kan gi hodebry

Mange aktører i bygg- og anleggsbransjen har ikke satt seg inn hvordan avfall skal håndteres på grunn av omstendelige forskrifter.

Så mye som 21 prosent av alt avfall i Norge kommer fra bygg- og anlegg, ifølge stiftelsen LOOP.

Avfallsforskriften, Forskrift om tekniske krav til byggverk, TEK10 og Lov om vern mot forurensninger og avfall har til sammen 48 kapitler, og kravet til sortering er økende. Derfor velger mange bygg- og anleggsaktører å ikke sette seg inn i hvilke krav og rettigheter som gjelder for dem. Det kan bli for mye å holde styr på, men hodebryet kan gi juridiske og økonomiske konsekvenser.

– Kompliserte forskrifter

– Lange og kompliserte forskrifter kan være vanskelig å forstå, men det er store fordeler både for bedriften og miljøet om bygg- og anleggsbransjen følger reglene knyttet til avfall. Derfor har sortere.no, som er en del av LOOP, trukket ut de viktigste pliktene og rettighetene som gjelder bygg- og anlegg, og gjort dem lett forståelige, sier prosjektleder Sylvelin Aadland i sortere.no til Byggeindustrien.

Bygg- og anleggsbransjen er unik fordi det er snakk om enorme mengder avfall (2,5 millioner tonn), og ekstremt mange avfallstyper som skal håndteres. På sortere.no kan bedrifter enkelt finne svar på hvordan de skal håndtere avfallet sitt og finne aktuelle leverandører av avfallstjenester.

– Sortere.no er gratis for bedrifter å søke i. Målet med tjenesten, er å nå ut til bedrifter med informasjon som bidrar til det grønne skiftet, sier Aadland.

Krever sortering

Minimum 60 prosent av avfallet skal sorteres i ulike avfallstyper og leveres til godkjent mottak eller direkte til gjenvinning.

– Den som utfører oppdraget er ansvarlig for at forskriftene overholdes. Mye er til og med gratis å levere inn, som ulike typer plastemballasje, elektrisk avfall og papp. Det er både en økonomisk og miljømessig gevinst om man kildesorterer. Krav om avfallsplan kan slå inn på tiltak med bruttoareal på over 100 kvadratmeter, eller om tiltaket gir mer enn ti tonn avfall, sier Aadland.