Administrerende direktør Brede Aandstad i Moelven Byggmodul (t.h.) og administrerende direktør Jon Karlsen i Glava.

Moelven Byggmodul og Glava forlenger samarbeid

Moelven Byggmodul og Glava mener byggebransjen er overmoden for effektivisering og forlenger samarbeidet som de mener har gitt både økt produktivitet og lønnsomhet.

– Vi må tørre å samarbeide tett med andre bransjeaktører. På den måten kan vi bli gode sammen og skape gode forutsetninger for å produsere effektivt og forutsigbart, mener Lars Brede Aandstad, administrerende direktør i Moelven Byggmodul.

Hver dag produseres 11 nye byggmoduler til store bygg ved fabrikken i Moelven, ferdig isolert med Glava-produkter. Ved Moelvens nye produksjonsanlegg på Hjellum produseres byggmoduler for leilighetsbygg. Totalt leveres mer enn 3.000 ferdigmoduler i året, som fraktes ut og ferdigstilles til komplette bygg på byggeplass.

Faste produktvalg og detaljert planlegging i en tidlig del av produksjonen skal sikre mer nøyaktige leveranser og dermed økt produktivitet.

– Helt nødvendig, sier administrerende direktør i Glava, Jon Karlsen, som mener bransjen er preget av for mye sjonglering av produkter i byggeperioden og upresise sluttleveranser.

Tar andeler og demmer opp for utlandet

De to store aktørene ser derfor et klart behov for å effektivisere hele byggebransjen. Og det er produsentene som må ta ansvar.

– Det handler om å etablere robuste samarbeid for å skape mer forutsigbarhet. Ikke bare sikrer det kvalitet og effektivitet i byggingen, men demmer samtidig opp for konkurranse fra utlandet, sier Karlsen.

Glava ser stor gevinst i samarbeidet med Moelven.

– God logistikk og minst mulig omlasting gir lønnsomhet. Direkte levering av isolasjonsprodukter til fabrikk gir Moelven mulighet til å produsere ferdig isolerte vegger, gulv og tak, heter det i en melding fra selskapene.

Valgt av Obos

Moelven opplever at byggmoduler nå tar en stadig større andel av byggemarkedet, som for eksempel Obos sitt nye borettslag Linåkeren på Hamar. Med utsikt over Mjøsa er det oppført 27 nye leiligheter bygget på ferdig isolerte moduler.

– Obos benytter Moelven som leverandør i prosjekter som er egnet for moduler, og der det er nødvendig med lave entreprisekostnader, sier Knut Erik Manstad, prosjektsjef i Obos.

– Spørsmålet nå er ikke hva vi kan bygge med moduler, men hva vi skal satse på. Vi må rendyrke oss. Det er først når vi leverer det samme produktet over lang tid at vi blir skikkelig gode på det, sier Lars Brede Aandstad i Moelven.

Obos sitt nye borettslag Linåkeren på Hamar.