Heismontører streiket for sikkerheten

Med en alvorlig arbeidsulykke som bakteppe la heismontører ned arbeidet i en tre timer lang politisk streik tirsdag ettermiddag.

Heismontørenes Fagforening (HMF) aksjonerte utenfor Arbeidstilsynets lokaler i Lillestrøm fordi de er bekymret for sosial dumping og arbeidslivskriminalitet i bransjen. Heismontørene er blant annet bekymret for sikkerheten til utenlandske arbeidere, ikke minst etter en ulykke på en byggeplass i Bærum for tre år siden.

– Bakgrunnen for streiken er stor bekymring for sikkerheten til utenlandske arbeidere i Norge. Myndighetene har ikke tatt på alvor å sette Arbeidstilsynet i stand til å ivareta dette, verken med nye instrukser eller med ressurser, skriver HMF i en epost til fagbladet Fri Fagbevegelse.

Løftet 15 meter

Ifølge Romerikes Blad deltok nær hundre personer i demonstrasjonen på Lillestrøm torv tirsdag.

I ulykken på Haslum i Bærum i juli 2013 ble den unge litauiske arbeideren Ramunas Gudas løftet ukontrollert 15 meter til værs i en heissjakt under riving av en heis.

Ifølge Budstikkas artikler om saken var stridens kjerne den gang om Gudas fikk beskjed av arbeidsgiver om å demontere den aktuelle heisen eller ikke.

Litaueren ble 100 prosent arbeidsufør og ifølge HMF hadde ikke arbeidsgiveren yrkesskadeforsikring. Gudas fikk dermed ingen erstatning for ulykken og den alvorlige skaden han pådro seg. Det kom også fram opplysninger om at mannen var kraftig underbetalt.

Krever endringer

Arbeidstilsynet konkluderte med at den litauiske mannen hadde all skyld for ulykken selv, men fant dokumentasjon på at det var grove brudd på kravet om allmenngjort lønn, noe som ble politianmeldt.

Ifølge Fri Fagbevegelse har politiet henlagt etterforskningen flere ganger.

HMF krever nå flere endringer i nåværende praksis, blant annet at Arbeidstilsynet også instrueres i å føre tilsyn med at yrkesskadeforsikring er tegnet.