– Vi mener det er mulig å bygge mer vei for pengene i Norge, sier Svante Hagman, Head of NCC Infrastructure. Foto: NCC

NCC satser i sterkt anleggsmarked

– Det norske markedet er svært spennende, med flere totalentrepriser og tidlig involvering av entreprenører. Dette passer oss godt, sier Svante Hagman, Head of NCC Infrastructure.

– Vi har høy kompetanse på sentrale fag og på prosjektgjennomføring. Vi mener det er mulig å bygge mer vei for pengene i Norge, legger Hagman til.

Han mener at de har et stort potensial når de nå i større grad får mulighet til å bringe deres samlede kompetanse inn i en tidlig fase av et prosjekt.

– I Norge har vi blant annet deltatt i to spennende totalentrepriser, E6/E16 Flyplasskrysset og Løsmassetunnelen på E6 i Trondheim. I førstnevnte prosjekterte vi en løsning som innebærer reduserte fremtidige vedlikeholdskostnader, og på Løsmassetunnelen kvalifiserte vår løsning til Årets Anleggsprosjekt i 2014, sier Hagman.

Organisert etter segmenter
Fra årsskiftet omorganiserte NCC sin nordiske virksomhet, fra landbaserte organisasjoner til nordiske segmentorganisasjoner. Bakgrunnen var blant annet endringene i konkurransen fra europeiske konkurrenter og endringer hos kundene, som for eksempel ønsker flere totalentrepriser, at entreprenøren skal håndtere et økt antall disipliner og ikke minst at prosjektene blir større.

– En nordisk organisering styrker vår konkurransekraft. Formålet er å bruke kompetanse og ressurser på tvers av landegrensene i mer spesialiserte prosjektorganisasjoner. Vi ser allerede gevinster av omorganiseringen. Ett eksempel er at norsk tunnelkompetane har styrket vår konkurransekraft i Sverige, forteller Hagman.

Ambisiøse vekstmål
NCCs strategiske målsettinger er tydelige og vekstmålene for perioden 2016-2020 har vært kommunisert til markedet i ett år. NCC har som mål å vokse fem prosent årlig, og levere en driftsmargin på fire prosent eller høyere.

– Vår norske anleggsvirksomhet har leverte gode resultater over en lang tidsperiode. Suksess i det norske anleggsmarkedet er en av de mest sentrale faktorene for å nå våre vekstmål, påpeker Hagman.

Etter at mangeårige leder i NCC, Håkon Tjomsland, i forrige uke valgte å forlate NCC har Head of divisjon Civil Engineering, Nils Bjelm, tatt over Tjomslands rolle i Norge. Bjelm har delt rollen som Head of Civil Engineering i Norden med Tjomsland de siste 10 månedene og har vært ansatt 25 år i NCC. Frem til januar 2016 var Bjelm Head of Civil Engineering i NCC Construction Sweden.

– De strategiske veivalgene og satsingsområdene i vårt forretningsområde ligger fast, og Norge er en svært viktig del av dette, sier Hagman.