Frederiksbjerg. Foto: Henning Larsen Architects/Hufton+Crow

Årets danske skolebygg fikk nytt liv med gammel teglstein

På Frederiksbjerg Skole i Aarhus er fasaden oppført i gjenbruksteglstein. Det har betydning for skolens uttrykk og identitet – og for bygningens CO 2- fotavtrykk.

Fortid og fremtid forenes i den nye Frederiksbjerg Skole i Aarhus. Fasadene er oppført i gjenbrukte murstein, hvor deler av dem stammer fra historiske bygninger i nærområdet.

Noen av de eldste mursteinen er fra det gamle fylkessykehuset i Aarhus, som ble oppført på 1880-tallet. Andre er fra den tidligere Sct. Annagades Skole, som ble oppført i 1953 og som i 2014 ble revet ned for å gjøre plass til den nye Frederiksbjerg Skole, som ble innviet i august i år, skriver Henning Larsen Architects i en pressemelding.

- Det er litt mer omstendelig for murerne å jobbe med gjenbrukte murstein, i og med at steinene varierer i størrelse og farge. Men det ekstra besværet øker bygningens verdi mange ganger. Fasaden får en varme og glød som man ikke finner i nytt mursteinsbyggeri, forteller arkitekt Magrete Grøn, Henning Larsen Architects, om overveielsene bak valget av gjenbruksteglstein i Frederiksbjergbygget.

Selv om den gjenanvendte mursteinen koster flere ressurser i både nedrivning og oppførelsesprosessen, vil prosjektsjef og ingeniør Jacob Sølvsten fra entreprenørfirmaet Hoffman (en del av Veidekke) ikke nøle med å kaste seg ut i et lignende prosjekt i fremtiden:

- Det avgjørende for oss er at materialevalget gir mening i forhold til det gjeldende bygget – både i forhold til arkitektur, bærekraft og økonomi. På Frederiksbjerg Skole var det et viktig parameter for bedømmelsesutvalget at de eksisterende bygningenes bevaringsverdighet ble respektert og tenkt inn i det nye bygget. Derfor foreslo vi å gjenbruke mursteinen. Det viste seg å være, tross diverse utfordringer, det helt riktige valget, sier hun.

Det er fortsatt uvanlig at prosjekter i så stor skala oppføres i gjenbrukte murstein i Danmark, og Frederiksbjergbygget utfordret sannelig firmaet Gamle Murstein på Fyn på lagerkapasitet i forbindelse med rensingen av de i alt 400.000 mursteinene.

Frederiksbjerg Skole ble for nylig kåret til Årets Skolebygg i Danmark. I tillegg til 0-9. klasse, inneholder bygget en barnehage og en fritidsklubb. Utenfor skoletid brukes skolen som aktivitetssenter av lokalområdets foreningsliv. Den samlede anleggssummen er cirka 232 millioner danske kroner.