Kim Robert Lisø, leder av Powerhouse-samarbeidet og innovasjonssjef i Skanska.

Håper grønn konkurransekraft kan gi mer Powerhouse

Grønn konkurransekraft la fredag frem sin innstilling om Norges grønne næringsmuligheter mot 2030 og lavutslippssamfunnet i 2050. Powerhouse-samarbeidet håper regjeringen følger opp bygg-innspillene fra ekspertutvalget. 

– En av de viktigste løsningene på klimaproblemet er å få redusert det enorme energiforbruket i verdens bygninger. Klimapolitikken skaper et marked for nye energieffektive og klimavennlige bygg, og for å rehabilitere de gamle. Dette internasjonale markedet vil vi ta en del i sier Kim Robert Lisø , leder av Powerhouse-samarbeidet og innovasjonssjef i Skanska.

– Vi er spesielt fornøyd med utvalgets konklusjon om livsløp og materialer, som viser at ekspertutvalget har lyttet til våre innspill. Powerhouse er en viktig løsning for byggsektoren, sier Lisø.

Lisø roser også ekspertutvalget for å vektlegge grønne offentlige anskaffelser, og at de trekker fram behovet for et virkemiddelapparat som støtter samspill i byggsektoren, spesielt med tanke på eksport.

– Det offentlige kjøper inn for 500 milliarder hvert år. Klarer man å bruke innkjøpsmakten riktig er allerede mye gjort for å bygge markeder og utvikle norske løsninger. For oss i Powerhouse-samarbeidet er det spesielt viktig fordi vi har som mål at de mest ambisiøse klimabyggene også skal lønne seg kommersielt, men for å komme dit må noen etterspørre produktene våre, sier han.

Fra rapporten:

Det må utvikles enklere og mer egnede omforente metoder for livsløpsbetraktninger som fremmer gode forbrukervalg. Det må vurderes hvordan det kan stilles krav om å dokumentere klimagassutslipp fra hele byggets livsløp, inkludert materialbruken.

Virkemiddelapparatet må støtte samspillsarenaer. Byggenæringen er fragmentert og det er viktig å støtte samspillsarenaer som for eksempel Bygg21, klyngesamarbeid, og samspillsarenaer rettet mot eksportvirksomhet. Både byggematerialer (trevarer) og byggeløsninger (arkitektur og teknologiske løsninger) kan være aktuelle for eksport.