Nå er det slutt for togene som går gjennom Holmestrand sentrum.

Snart er siste toget gått - setter strek for 135 års toghistorie

Dette er et av de aller siste togene som går gjennom Holmestrand sentrum.

Klokken 00.39 i natt, den 29. oktober, er det slutt på 135 års toghistorie på Vestfoldbanen.

Da går det siste toget gjennom Holmestrand i dagen; det første gikk den 13. oktober i 1881, da Vestfoldbanen åpnet fra Drammen til Larvik.

Stor markering
En skikkelig markering blir det rundt midnatt i Vestfold-byen. Da skal Holmestrand-ordfører Alf Johan Svele (H) vinke toget farvel i sentrum av byen. Ifølge prosjektsjef for den nye jernbanestrekningen mellom Holm og Nykirke, Knut Edmund Knutsen i Jernbaneverket, ser folk i Holmestrand frem til å få avviklet togtrafikken.

–Gleder seg

–Ja, dette blir en merkedag for byen. Markeringen skjer midt i sentrum, og selv om folk gleder seg over at de slipper togtrafikk i gatebildet, er det klart at det blir litt spesielt å ta adjø med noe som har vært her i 135 år. Samtidig gleder de seg over det nye flotte togtilbudet som hovedsakelig skal gå gjennom fjellet i en 12,4 kilometer lang tunnel mellom Holm og Nykirke. Åpningen av denne strekningen, som totalt er 14,2 kilometer, skjer om fire uker, sier Knutsen til Byggeindustrien.

Buss for tog

Rett etter at det siste toget vinkes farvel i natt, starter anleggsarbeidet med totalbruddet på dagens jernbanestrekning, og det blir buss for tog mellom Drammen og Tønsberg i perioden 29. oktober til 28. november, ifølge prosjektsjefen.

– Arbeidet med sammenkoblingen av gammelt og nytt spor begynner i natt. Det omfatter grunnarbeid, testing av nytt signalanlegg og sporarbeid. Det blir særlig stor aktivitet den første av de fire ukene på tilkoblingsstedene. De resterende ukene vil vi utføre sluttkontroll av signalanlegget. Dette er et veldig omfattende arbeid, sier Knutsen.

Du kan lese mer om ferdigstillelsen av den nye jernbanestrekningen mellom Holm og Nykirke i det neste nummeret av Byggeindustrien.