Illustrasjon: Nordic - Office of Architecture og Statsbygg

Mener frykt for bilbomber får styre for mye av utviklingen i regjeringskvartalet

Rådet for Byarkitektur i Oslo frykter et lukket regjeringskvartal, og advarer mot løsninger som låser området for all fremtid.

Rådet for byarkitektur

Rådet for byarkitektur oppnevnes av byrådet og uttaler seg om saker og prinsipielle eller overordnete temaer som angår byens form og utseende.

Rådet har seks medlemmer; to arkitekter, en landskapsarkitekt og tre øvrige medlemmer.

Byantikvaren deltar i møtene og bistår i spørsmål om bevaringsinteresser, men har ikke stemmerett. Plan- og bygningsetaten er sekretariat for rådet.

Det kommer frem i Rådet for byrarkitektur sin uttalelse til Statsbyggs planforslag for nytt regjeringskvartal i Oslo.

Høringsfristen går ut mandag 31. oktober.

Rådet for byarkitektur trekker fram Jens Stoltenbergs oppfordring om «mer demokrati og mer åpenhet» i kjølvannet av terrorangrepet i 2011, som en av rettesnorene man må følge når det nye regjeringskvartalet utformes.

«Rådet mener at fokuset på å redusere mulig fremkommelighet med kjøretøysbomber i for stor grad styrer utviklingen av Oslos største og viktigste byggeprosjekter i vår tid», skriver de i uttalelsen og begrunner påstanden slik:

«Samtidig som perimeter-sikring kan virke utdatert utelukker det diskusjoner om hva slags by vi vil ha, og setter svært mange begrensninger som ikke gjenspeiler «mer demokrati og mer åpenhet» slik daværende statsminister Jens Stoltenberg oppfordret oss til å vise 22. juli 2011. Rådet mener derfor at det er avgjørende at all perimetersikring utformes slik at den er enkel å reversere – det er ingen skam å snu», skriver rådet i sin uttalelse.

Vil ha fleksible løsninger

Arkitekt og medlem i Rådet for byarkitektur, Einar Jarmund, mener sikkerhetsbildet endrer seg over tid og at man ikke må låse seg til noen løsninger for all fremtid.

I planforslaget fra Statsbygg foreslås blant annet Møllergata stengt for allmenn biltrafikk og at Ring 1 senkes. Det er også foreslått å sperre Youngs gate med fleksible sikringstiltak som pullerter.

Til Byggeindustrien sier sivilarkitekt og rådsmedlem Einar Jarmund at hovedpoenget til Rådet for byarkitektur er at man ikke velger løsninger som samtidig låser kvartalet for all fremtid.

– Det er avgjørende at det er enkelt å reversere noen av de sikringstiltakene som settes i verk. Vi ser at spesielt sikkerhetsspørsmål er noe som endrer seg over tid. Derfor mener vi det er viktig med fleksible løsninger som gjør det mulig å tilpasse seg ulike og nye sikkerhetsutfordringer, sier Einar Jarmund.

Stenging får konsekvenser

Også Oslo kongressenter på Youngstorget, som er en av de nærmeste naboene til det regjeringskvartalet, er bekymret for konsekvensene av å stenge for mange nærliggende gater for biltrafikk.

«OKFH har forståelse for behovet for sikringstiltak og sperretrinn av hensyn til sikkerheten rundt regjeringskvartalet. OKFH ser også at det vil kunne ha miljømessige fordeler å redusere en del av biltrafikken i sentrum og å gjøre utearealer mer tilgjengelige og attraktive for gående og syklende. Disse hensyn må likevel veies opp mot hensynet til å kunne opprettholde eksisterende virksomheter», skriver Oslo Kongressenter i sin høringsuttalelse.

De er forberedt på at det vil skje endringer som vil få konsekvenser for kongressenterets virksomhet.

«OKFH antar at det utfra sikkerhetshensynene er begrensede muligheter for å endre på grensene for ytre perimetersikring. Det antas imidlertid mulig å drøfte visse justeringer av grensene, samt hvilke løsninger som skal velges mht. typer sikringstiltak i de ulike gater, herunder hvor disse plasseres», skriver Oslo Kongressenter.

- Sikkerhet ligger i bunn for alt

Kommunikasjonsleder for nytt regjeringskvartal Pål Weiby i Statsbygg. Foto: Statsbygg

Kommunikasjonsleder for regjeringskvartalet, Pål Weiby, i Statsbygg sier til Byggeindustrien at de vil vente med å kommentere de konkrete høringsinnspillene som til nå har kommet på bordet.

– Men på generelt grunnlag kan jeg si at sikkerhet og at man skal planlegge for sikkerhet, ligger i bunn for hele bestillingen fra departementet. Vi forholder oss til de faglige rådene vi får fra sikkerhetsmyndigheter som blant andre PST, Regjeringens sikkerhetsråd, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Forsvarsbygg, sier Pål Weiby til Byggeindustrien.