Byråd Anna Elisa Tryti i Bergen ønsker tips og innspill fra byggenæringen for å utvikle Bergen på en god måte i et langsiktig perspektiv.

Vil samarbeide med byggenæringen

Byråd Anna Elisa Tryti for byutvikling i Bergen sa på Vestlandske Bygg og Anleggsdag 27. oktober at den dårlige kommunale økonomien gjør at utbyggere vil stå for mye av byutviklingen i årene fremover. 

Tryti sa at det er svært viktig å få til det grønne skiftet i Bergen og at hun ønsker dialog og samarbeid med byggenæringen for å lykkes med det.

Hun fortalte at Bergen historisk var en meget tettbygd by og i dag er Norges tettest bebygde storby. I fremtiden vil byen oppleve ytterligere fortetting. Årlig trenger Bergen 1.500 til 2.000 nye boliger.

I Bergen står transport for 50 prosent av klimagassutslippene. Derfor blir Bybanen ryggraden i det fremtidige transportsystemet i Bergen. Det blir derfor meget viktig at Bybanen bygges videre ut.

Tryti sa at Bergen allerede er i øverste klasse på søppel, vann og avløp og at Bossnett i Bergen er i ferd med å bli større enn Barcelonas anlegg.

Ifølge Tryti har allmenninger fra historisk tid vært en viktig del av livet i Bergen og at det er på allmenningene de gode replikkene utviklet seg. Allmenningene hadde tilgang til både sjø og fjell og slik tilgang bør byens beboere fortsatt ha. Derfor må tilgang til sjøen ikke bygges ned og derfor ønsker Tryti seg en bystrand på østsiden av Storelungeren (Store Lungegårdsvann).

Et ledd i å få til en god byutvikling blir å få på plass byarkitekt igjen.