Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen overtok ministerrollen etter Marit Arnstad. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Sp: Streiken et resultat av jernbanereformen

Regjeringen sitter med nøkkelen til å løse jernbanestreiken, mener Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad.

– Streiken er et resultat av regjeringens jernbanereform og usikkerheten som den skaper, framholdt Arnstad i Stortingets spørretime onsdag.

Hun viste til at NSB ikke vil innfri kravet om utdanning for lokførere fordi det kan svekke selskapet i konkurranse med andre aktører,

– Lokførerne har sagt at streiken er løst når man får en nasjonal forskrift om utdanning, tilføyde hun.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) svarte at sikkerhet ikke er noe regjeringen skal bidra til å «forhandle ned», som han uttrykte det.

– Det er ei heller sånn at sikkerhet er noe man kan forhandle om i forbindelse med lønnsoppgjøret, der en lokfører kan si at han gjerne kan ta større risiko dersom han får høyere lønn. Kravene til sikkerhet er noe myndighetene skal fastsette og et uavhengig tilsyn må følge dette opp, sa Solvik-Olsen.

Han viste til den såkalte førerforskriften for lokførere som ble innført i 2009.

– Det er jo dette regelverket som tilsynet skal følge opp. Vi har sagt at vi skal gi en veileder til førerforskriften, nettopp for å kunne utdype detaljene hvis det er noe som det er usikkerhet om i dag. Jeg håper partene setter seg ned og blir med i dette arbeidet framfor å stå og streike, sa samferdselsministeren, som understreket at han «føler med de mange tusen» som nå blir rammet av jernbanestreiken.

– Jeg håper partene kommer seg tilbake til forhandlingsbordet og denne gang løser det, sa han.