Rannveig Landet

- Viktig å tallfeste energisparemålet for Enova

I energi- og miljøkomiteens høring ber BNL om at det i Enovas nye mandat må settes et tall på for hvor mye av energisparemålet på 10 TWh som skal utløses ved Enovas virkemidler innen 2030.

Samtidig må Enova rigges for å håndtere tiltak rettet mot et stort antall husholdninger.

Energi- og miljøkomitéen vedtok i forbindelse med behandlingen av Energimeldingen i juni å sette et mål på 10 TWh spart energi i eksisterende bygg fra 2016 til 2030.

- Det er et en målsetting BNL støtter fullt ut og vi er glad for at det er et så bredt flertall for dette i Stortinget, sier Rannveig Landet, dir. i energi- og miljø i BNL.

I statsbudsjettet for 2017 har regjeringen valgt å foreslå å utsette oppfølging av vedtaket til statsbudsjettet for 2018.

- BNL mener dette er svært defensivt og forsinker prosessen. Målet på 10 TWh er ambisiøst, men fullt mulig å realisere om gode virkemidler blir satt inn i tide.

- I og med at Enova skal få en ny avtale med OED i løpet av 2016 burde det i statsbudsjettet vært gitt føringer for å nå målet. Enova har verktøy, men ikke hverken mål eller føringer som bidrar til Norges målsetting i 2030, sier Landet.

Hun peker på at to av verktøyene som forvaltes av Enova og som kan brukes for å få økt energieffektivisering i eksisterende bygg er Enova-tilskuddet til skrittvise energieffektiviseringstiltak i bolig samt skattefradragsordningen for samme typen tiltak. 

- Disse har en svært spesiell innretning ved at det er satt en øvre grense for hvor mye midler som kan brukes på skattefradrag og tilskudd i sum; 250 mill kr i inneværende år. Dermed finnes ikke en reell skattefradragsordning og Enova har heller ingen mulighet til å ha høye ambisjoner for energieffektivisering med denne innretningen.
- BNL ber om at taket på samlet skattefradrag og Enovatilskudd for energieffektivisering av boliger fjernes slik at Enova kan stimulere til langt mer energieffektivisering i boliger, sier Landet.

Les hele brevet til komiteen her