Illustrasjonsfoto

ESA åpner sak mot Norge om pendlerregler

EFTAs overvåkingsorgan ESA åpner sak mot Norge for å få slutt på kravet om at arbeidsgiver betaler reise, kost og losji for utstasjonerte EØS-arbeidere i enkelte bransjer.

ESA mener reglene i verftsindustrien, på byggeplasser og i renholdsbransjen bryter med EØS-avtalen og hindrer fri flyt av tjenester, skriver Dagens Næringsliv.

«Norske myndigheter har to måneder på å fremme sitt syn, før ESA bestemmer seg for om saken skal tas videre», heter det i en pressemelding fra kontrollorganet. Arbeidsdepartementet ble varslet om saken tirsdag, og statsråd Anniken Hauglie (H) sier de skal gjøre en grundig vurdering av brevet før de svarer ESA.

Nestleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet mener ESA uthuler arbeideres rettigheter i Norge og at det rammer en gruppe som allerede er utsatt for sosial dumping.

– ESA rammer de utenlandske arbeiderne i Norge som er i de mest utsatte posisjoner og er i en svak forhandlingsposisjon. I denne saken har ESA både Fellesforbundet og regjeringen mot seg, sier Krogstad.

NHO skriver på sine nettsider at de er godt fornøyd med at ESA nå innleder formell sak mot Norge knyttet til Norges regler for utstasjonerte arbeidere. 

- Dette er i tråd med den oppfatning vi har hatt helt siden 2008, sier avdelingsdirektør Margrethe Meder i NHO.

- I dag er det slik at norske regler, ved allmenngjøringsforskrifter, krever at arbeidsgivere betaler reise, kost og losji for utstasjonerte EØS-arbeidere i verftsindustrien, på byggeplasser og i renholdsbransjen. ESA mener at slike regler er i strid med EØS-avtalens bestemmelser om fri flyt av tjenester og med utstasjoneringsdirektivet, sier hun.

Det var NHO som i 2013 ba ESA se på lovligheten av de norske reglene, etter at Høyesterett kom til at allmenngjøringsforskriften i verftsindustrien var i overensstemmelse med EØS-avtalen.

- Vi mener at allmenngjøringsforskriftens regler om reise, kost og losji er i strid med bestemmelser om fri flyt av tjenester og med utstasjoneringsdirektivet, sier Meder som mener at ESA nå gir NHO og verftsindustrien langt på vei rett.

- NHO har overfor Arbeids- og sosialdepartementet flere ganger tatt til orde for å se på allmenngjøringsordningen, uten at dette så langt har skjedd, sier direktør Nina Melsom.