Illustrasjonsfoto

Hæhre Entreprenør anker E6 Helgeland sør-saken til lagmannsretten

Hæhre Entreprenør har valgt å anke den mye omtalte anbudssaken rundt prosjektet E6 Helgeland sør til Borgarting lagmannsrett.

Dette er saken:

* E6 Helgeland sør skal, i likhet med Helgeland nord, bygges som en veiutviklingskontrakt. Den gir entreprenør ansvar for både prosjektering og bygging av den nye vegen, samt drift av strekningen både under byggetiden og i etterkant.
* I oktober 2015 inviterte Statens vegvesen tre aktører med videre i konkurransen om kontrakten for E6 Helgeland sør, etter en prekvalifiseringsrunde. Disse tre var Skanska Norge, Hæhre Entreprenør og NCC.
* Konkurransen er gjennomført etter en konkurransepreget dialog, hvor det var samtaler mellom Staten vegvesen og de ulike entreprenørene – og hvor entreprenørene skulle komme frem til forslag på hvordan oppgaven skulle løses. Etter at dialogen var avsluttet, skulle her aktørene levere sine tilbud gjennom et to-konvoluttsystem. Den første konvolutten skulle leveres i Mosjøen - den andre konvoluttens skulle leveres i Oslo.
* Hæhre Entreprenør leverte konvolutt to til Statens vegvesen i Mosjøen, mens Statens vegvesen satt og ventet på tilbudene ved Vegdirektoratet i Oslo. Når det kom frem at Hæhre leverte konvolutt 2 i Mosjøen – ble dette da etter hvert avvist.
* Hæhre påklaget dette, men fikk ikke gehør hos byggherren, og entreprenøren valgte da å be om midlertidig forføyning.

* I slutten av september ble det kjent at Statens vegvesen og Samferdselsdepartementet fikk medhold i Oslo byfogdembete om at avvisningen av Hæhre Entreprenør i den såkalte konvolutt-saken var riktig.
* Prosjektet E6 Helgeland sør omfatter i alt syv parseller på en drøyt 13 mil lang strekning, mellom Nord-Trøndelag grense og Korgen. Til sammen skal det bygges 57 kilometer ny vei. Prosjektet er ett av tre delprosjekter i utbyggingspakken E6 Helgeland.
* Hæhre Entreprenør er i gang med arbeidene på Helgeland nord, en jobb på over 1,9 milliarder kroner, som også inkluderer drifts- og vedlikeholdsoppgaver. Selve prosjekteringen og utbyggingen skal ha en verdi på rundt 1,5 milliarder kroner.

Det var i slutten av september Statens vegvesen og Samferdselsdepartementet fikk medhold i Oslo byfogdembete om at avvisningen av Hæhre Entreprenør i den såkalte konvolutt-saken var riktig.

Hæhre Entreprenør ønsker nå å forfølge saken videre i rettssystemet.

- Hæhre Entreprenør har valgt å anke avgjørelsen fra Byfogden i Oslo til lagmannsretten, da vi er uenig i Byfogdens konklusjon, skriver styreleder Albert Kr. Hæhre i Hæhre Entreprenør i en kommentar til Byggeindustrien.

Den videre fremdriften i prosjektet blir nå utsatt.

– Vi registrerer at Hæhre anker. Det er en rettighet de har. Anken vil få konsekvenser for utbyggingen av Helgeland Sør. Statens vegvesen må få klarhet i hva slags tidsløp vi kan forvente oss. Slik situasjonen er nå vil vi ikke inngå kontrakt med andre om utbygging, sier regionvegsjef Torbjørn Naimak til NRK

Det var i starten av juni i år det ble kjent at Statens vegvesen valgte å avvise Hæhre Entreprenør fra konkurransen om å bygge og drifte E6 Helgeland sør. Etaten mener tilbudet ble levert til feil adresse i forhold til hva som var spesifisert og kommunisert fra deres side, noe Hæhre Entreprenør er sterkt uenig i. Det har kommet frem opplysninger som viser at Hæhre ligger ca. 300 millioner kroner under de som Statens vegvesen har innstilt til å utføre jobben, Skanska Norge.

«Retten har kommet til at Statens vegvesens beslutning om å avvise Hæhres tilbud fra konkurransen ikke er truffet i strid med anskaffelsesregelverket. Hæhre har etter dette ikke sannsynliggjort at Statens vegvesen har gjort noen feil ved å avvise selskapets tilbud fra konkurransen eller at beslutningen er truffet i strid med anskaffelsesregelverket», fastslo Oslo byfogdembete i sin kjennelse.

Dermed ble Hæhres begjæring om midlertidig forføyning ikke tatt til følge.

Noe av sakens kjerne har vært hvorvidt Statens vegvesen har kommunisert godt nok hvor konvoluttene skulle leveres. Det ble nemlig gjort en endring i denne prosessen. Retten legger til grunn at referatet fra dialogmøter viser at dette ble formidlet der, og peker også på at de to andre tilbyderne leverte på rett adresse.